Meerderheid gemeenteraad De Bilt stemt in met de begroting voor 2025
Categorieën
De gemeenteraad van De Bilt heeft op 7 november 2024 met meerderheid ingestemd met de begroting voor 2025. Deze begroting bepaalt het beleid en stelt vast hoeveel middelen beschikbaar zijn voor de uitvoering daarvan. Hoewel de begroting voor 2025 sluitend is, worden vanaf 2026 aanzienlijke tekorten verwacht, wat de gemeente voor flinke financiële uitdagingen stelt. Verschillende voorstellen werden ingediend om de begroting verder aan te scherpen.
Het sluitend maken van de begroting voor 2025 vergde inspanning; er is ruimte voor investeringen, maar de vooruitzichten voor 2026 blijven somber. Dit jaar wordt al het ‘ravijnjaar’ genoemd. De gemeente ontvangt een aanzienlijk deel van haar inkomsten van het Rijk, maar verwacht dat dit bedrag in 2026 zal dalen. Hierdoor is er straks mogelijk niet genoeg geld om alle plannen te realiseren.
Bovendien stijgen bepaalde kosten, met name in de jeugdzorg. Tijdens de Begrotingsraad benoemde het college deze als een van de grootste maatschappelijke problemen binnen de gemeente, waarbij ook vanuit de raad zorgen klonken. De raad erkent dat de stijgende kosten maatregelen noodzakelijk maken, maar de raad wil ook niet zien dat kinderen en jongeren niet goed geholpen kunnen worden. De gemeente zal maatregelen nemen om de oplopende kosten terug te dringen.
Daarnaast uitten verschillende partijen kritiek op de oplopende schulden van De Bilt. Tegelijkertijd toonden meerdere fracties begrip voor de uitdagingen van het college, gezien de afnemende rijksbijdragen. Een deel van de raad prees het college omdat de begroting voor 2025 toch sluitend is en er nog ruimte voor investeringen is. Wel benadrukte men dat het college scherp moet kijken naar welke investeringen echt noodzakelijk zijn.
Voorstellen
Verschillende partijen dienden amendementen en moties in. Zo stelde de oppositiepartijen VVD, CDA, Forza De Bilt, SGP en ChristenUnie gezamenlijk besparingen voor, waaronder op het duurzaamheidsloket en de vroegsignalering van schulden bij inwoners. Dit bespaarde bedrag zou moeten bijdragen aan een financieel verantwoorde koers naar de toekomst, maar het amendement haalde geen meerderheid.
De VVD stelde daarnaast voor de hondenbelasting af te schaffen en het gemis aan inkomsten te compenseren door een beperkte verhoging van de OZB, die later weer verlaagd zou kunnen worden door besparingen op andere posten, zoals het ambtelijk apparaat. Het college moet volgens de VVD juist gaan kijken hoe ambtenaren efficiënter kunnen gaan werken. Ook deze voorstellen kregen onvoldoende steun.
GroenLinks diende een amendement in om duurzame mobiliteit als prioriteit in de begroting op te nemen, zoals eerder vastgelegd in de Mobiliteitsvisie, maar ook dit voorstel behaalde geen meerderheid.
De SGP richtte zich met twee moties op situaties in Maartensdijk. Zo pleitte de partij voor het aanpakken van de parkeeroverlast op het Maartensplein en het verbeteren van de verkeersveiligheid bij het kruispunt Nachtegaallaan/Dorpsweg; beide moties werden aangenomen. Ook stelde SGP voor om bij het plaatsen van nieuwe transformatorhuisjes de omwonenden te betrekken, wat voldoende steun kreeg. Op initiatief van de SGP gaat de gemeente bovendien bekijken of bij de nieuwbouw van de school met de Bijbel ’t Kompas ook kansen zijn voor een dorpshuis, sportvoorzieningen en woningbouw.
Forza stelde voor het budget voor de nieuwbouw van het gemeentehuis uit de begroting te schrappen, aangezien hier nog geen besluit over is genomen. Dit geld zou volgens Forza beter kunnen worden ingezet om de schulden van de gemeente niet verder te laten oplopen. Ook het geld voor regionale fietsroutes zou volgens Forza elders moeten worden ingezet, maar beide voorstellen haalden het niet.
Uiteindelijk stemden de fracties van GroenLinks, D66, PvdA, SP, ChristenUnie, SGP en Lokaal De Bilt vóór de begroting 2025, terwijl de VVD, CDA en Forza De Bilt tegenstemden.