Wie zijn wij?

Identiteit van De Bilt

Geografisch

De gemeente De Bilt is een middelgrote gemeente met ongeveer 43.500 inwoners in de driehoek Utrecht-Amersfoort-Hilversum. De gemeente bestaat uit zes kernen: Westbroek, Hollandsche Rading, Groenekan, Maartensdijk, De Bilt en Bilthoven. Elk van de kernen heeft zijn eigen identiteit. De gemeente is ongeveer 6.700 hectare groot. Door de groene ligging in een stedelijke regio is het binnen de gemeente van belang om een goede balans te vinden tussen wonen, werken en recreëren. De Bilt is aangesloten bij de Utrechtse Heuvelrug en het Natuurnetwerk Nederland (NNN). 

Sociaal

Binnen De Bilt is er sprake van verschillen in de sociale achtergrond. De gemeente kent wijken met een lagere sociaal-economische status, tegelijkertijd staat gemeente De Bilt op plek 10 in de lijst van gemeenten met de meeste miljonairs in Nederland. Deze verschillen brengen uitdagingen met zich mee op diverse gebieden.

Economisch

De Bilt kent een verscheidenheid aan bedrijven. Naast relatief veel lokale ondernemers, zzp’ers en agrariërs, zijn er ook grote (inter-)nationale bedrijven gevestigd. Een deel hiervan bevindt zich in de life science-as, zoals het KNMI, Sweco, het Helen Dowling Instituut, het Alexander Monro Ziekenhuis en Bilthoven Biologicals. Op dit moment is het RIVM nog gevestigd in De Bilt. 

Wij werken samen in diverse regionale verbanden zoals op het gebied van veiligheid, recreatie, gemeentelijke belasting, archief, omgevingsdienst en het sociaal domein. Daarnaast maken wij deel uit van de U10, die inmiddels bestaat uit zestien gemeenten. Bij de regionale verbanden is het van belang dat de toegevoegde waarde van deze samenwerking continu wordt bewaakt.

Bestuurscultuur

De gemeente De Bilt kent een bestuur dat vele kanten laat zien, van een informeel en pragmatisch karakter tot een cultuur die zeer formeel en proceduregericht is. Onderling is er niet altijd sprake van wederzijds vertrouwen tussen raad, college, griffie en organisatie. De politieke samenwerking is vooral gericht op tegenstellingen en meningsverschillen, en minder op het bereiken van compromis. Conflicten kunnen persoonlijk zijn, daarom moet opgepast worden dat deze niet escaleren. Een gemeente als De Bilt besturen, vergt dus een evenwichtige en consequente aanpak waarbij luisteren en respect belangrijke waarden zijn.

Gemeenteraad, coalitie en college

Onze gemeenteraad bestaat uit 27 raadsleden en telt 10 fracties. De zetels zijn als volgt verdeeld:  
GroenLinks: 7, D66: 4, Lokaal De Bilt: 4, VVD: 3, Forza De Bilt: 2, PvdA: 2, CDA: 2, SGP: 1, ChristenUnie: 1, SP: 1. Het college bestaat in de huidige bestuursperiode naast de burgemeester uit vier wethouders.

Voor de huidige bestuursperiode is het coalitieakkoord 'Ruimte voor morgen - Naar een eerlijke, groene toekomst' opgesteld. Hierin staan de ambities van de coalitie van GroenLinks, D66, Lokaal De Bilt, PvdA en SP aangevuld met toevoegingen die andere partijen uit de gemeenteraad hebben aangedragen.

De ambtelijke organisatie bestaat uit ongeveer 220 fte en ongeveer 250 medewerkers, verdeeld over meerdere teams. Binnen De Bilt werken we voornamelijk met zelforganiserende teams.

Daarnaast beschikt de gemeente over een eigen gemeentewerf waar ook de milieustraat gevestigd is. De afgelopen jaren zijn er stappen gezet om meer opgavegestuurd en gebiedsgericht te werken. Daarnaast bouwen we verder aan een organisatie die flexibel is en slagkracht heeft. De gemeenteraad heeft hiervoor in 2023 extra geld beschikbaar gesteld. De ambtelijke organisatie kenmerkt zich door een open en laagdrempelige werksfeer.

  • Het koesteren van de verscheidenheid van de kernen en inwoners.
  • Er is een overspannen woningmarkt, met name een gebrek aan betaalbare woningen.
  • Onze begroting staat onder druk door taken die gedecentraliseerd zijn, bijvoorbeeld op het sociaal domein en in het bijzonder jeugdzorg.
  • Onze inwoners hechten aan het behoud van de voorzieningen in hun kernen en wijken, die van belang zijn voor de leefbaarheid.
  • De ruimte is schaars, dit vraagt ons keuzes te maken ten aanzien van ruimtegebruik.
  • Er zijn tegenstrijdige belangen op het gebied van natuur, landbouw en woningbouw.
  • De balans tussen plaatselijk en regionaal belang vraagt een voortdurende afweging, bijvoorbeeld in onze samenwerkingsverbanden.
  • In onze gemeente speelt het vraagstuk van de energietransitie.
  • De nabijheid van de stad Utrecht zorgt voor stadse problemen in een dorpse omgeving.
  • Het sciencepark Bilthoven zal de komende jaren herontwikkeld worden door het vertrek van het RIVM.
  • Het borgen van de bereikbaarheid is een uitdaging, onder andere via het OV in de groene kernen.
  • Onze gemeente kent veel mondige inwoners die de gemeente goed weten te vinden. Omdat niet alle inwoners in de gemeente even mondig zijn, bestaat het risico dat niet alle perspectieven van inwoners evenredig aan bod komen in de aanloop naar besluitvorming.
  • Het dalend vertrouwen in de overheid en daarmee het gezag is een zorg die ook in onze gemeente speelt.