Juryrapport gemeentelijke fotowedstrijd 2022

Afgelopen jaar is voor de eerste keer een gemeentelijke fotowedstrijd georganiseerd. 
We hebben 58 foto’s mogen ontvangen. En het mooie is: vanuit alle kernen!

Sommige fotografen hebben 2 foto’s ingestuurd, sommige 1. Totaal hebben 33 inwoners meegedaan. 
Het ingezonden materiaal is divers maar je ziet wel een grote gemene deler en dat is onze natuur. Veel bomen maar ook vaak in combinatie met water en mooie luchten. 
De jury heeft onder leiding van fotograaf Hans Lebbe een werkwijze toegepast die ook bij de World Press foto wordt gebruikt. Alle foto’s komen voorbij en als één van de juryleden de foto op enige manier de moeite waard vind, dan blijft de foto in de selectie. Dan volgt de ronde waarbij minimaal 2 juryleden de foto bijzonder genoeg moeten vinden. De selectie wordt dan steeds kleiner. En er is beoordeeld op originaliteit, techniek en herkenbaarheid in de kernen. 
De deelnemers hebben het de jury niet makkelijk gemaakt. Met name in de laatste fase was het lastig kiezen maar…de jury is er uitgekomen. Het oordeel is geveld!

Jeugdprijs

Allereerst de jeugdprijs. Deze was aanvankelijk niet voorzien maar heel leuk om te zien dat onze jongste fotograaf – 11 jaar oud – twee foto’s heeft ingestuurd van het Biltsche meertje. Zijn naam is Syb Klarenbeek. Ga vooral zo door! Van harte gefeliciteerd!

Eervolle vermelding

Dan gaan we naar de eervolle vermelding. Er zijn twee dronefoto’s ingestuurd waarin we er één van willen belichten. Het is een spannende foto, de akkers van de boerderij zijn zichtbaar, de zon die de lucht mooi kleurt; het tijdstip is prachtig. Wat de jury jammer vond was dat de kern er niet in z’n geheel op stond – de molen mist bijvoorbeeld. Verder is het een prachtige foto. De foto is gemaakt door Kees Hasenaar. 

3e prijs

Dan gaan we naar de 3e prijs. Dit vond de jury een echte ‘groeten uit De Bilt’- foto. Heel herkenbaar en een leuke foto. Het moment van de dag is fraai, de lucht is niet strak blauw maar juist mooi met net even een wolkje.  De voor- en achtergrond heeft een mooi kleurenpalet. We vinden het een  frivole foto van het Van Boetzelaerpark met een mooie compositie met landgoed Sandwijck op achtergrond. 
De foto is gemaakt door de heer Jan Kortekaas. Van harte gefeliciteerd!

2e prijs

De 2e prijs vond de jury een bijzonder mystieke foto. Het is een prachtige plek in de zomer maar door het gekozen tijdstip in het jaar – een beetje grauw en grijs – is het toch een mooi beeld. Het ademt een mystieke sfeer. En met dit donkere weer is het knap om deze foto  te maken. De fotograaf heeft oog voor compositie. De compositie klopt – ook mooi met de spiegeling. De foto is vierkant gehouden – op de één of andere manier klopt dit helemaal bij deze foto. En is het is voor velen een heel herkenbare plek. De foto is goed voor de 2e prijs.
De foto is gemaakt door Bram Bijlhout. Van harte gefeliciteerd! 

1e prijs

Dan rest ons nog de 1e prijs. Deze foto viel de jury op omdat de kleur erg mooi is. Het is een goed gekozen moment van de dag, in de ochtend. En een markante plek, die veel inwoners zullen herkennen: de hoek van de Soestdijkseweg met De Holle Bilt. De compositie is mooi, goed gekozen, geeft de lucht de ruimte en de spiegeling is fraai. Het geeft ook het groene karakter van deze plek weer. En er is verrassend veel kleur in deze foto en is goed belicht. Vandaar dat de jury deze foto beloont met een 1e prijs.
De foto is gemaakt door Jolijn Pans. Van harte gefeliciteerd!