AAN in het donker

Fietst u met fietsverlichting aan, dan verkleint u de kans op ongevallen. U valt dan namelijk meer op en ook ziet u de weg voor u een stuk beter. Gelukkig gaan de meeste fietsers goed zichtbaar over straat. Staat u ook AAN?

Bijna alle fietsers (95%) vinden het gevaarlijk om in het donker geen verlichting aan te hebben. In het donker en bij slecht zicht is het verplicht verlichting te voeren. Het gebruik van losse fietslampjes is toegestaan, maar vaste fietsverlichting heeft veel voordelen. Daarom zijn wij hier voorstander van.

Hoe valt u op?

U kunt zelf al veel doen om lekker op te vallen in het verkeer.

  1. Zet uw fietslicht aan

Meedoen is makkelijk! Een handige hulp is de straatverlichting. Staat deze aan? Dan is het tijd je fietsverlichting aan te zetten. Ook bij regen of mist is verlichting verplicht.

  1. Check uw fiets

Is uw fietsverlichting en -reflectie in orde? U controleert het gemakkelijk met de VVN Fietscheck. Is uw verlichting kapot? Repareer het zelf of breng uw fiets naar de fietsenmaker, zodat u weer veilig onderweg kunt.

  1. Val op met uw kleding

Bij regen, schemering en in het donker valt felle of lichtgekleurde kleding het beste op. Reflecterende strips helpen ook om beter op te vallen.

Controle

Politie De Bilt en de gemeente vinden het belangrijk dat fietsers hun verlichting aan hebben. Hier wordt ook op gehandhaafd en boetes voor uitgeschreven, dus zorg dat voor vertrek de fietsverlichting in orde is. Voor uw eigen veiligheid maar zeker ook die van anderen.