Babbeltruc aan de deur: hoe herkennen?

De babbeltruc. Veel ouderen zijn hier de dupe van. Maar het kan iedereen overkomen. Aan de deur, bij de pinautomaat of aan de telefoon. De dieven doen zich voor als een bankmedewerker of iemand de meterstand komt opnemen. Of als iemand die even naar het toilet moet. Met een smoes komt de dief bij je binnen om vervolgens geld of andere bezittingen te stelen. En dat wil je natuurlijk voorkomen! 

Wat zijn babbeltrucs?

Kort gezegd is de babbeltruc een smoes van dieven waarmee ze jou proberen te beroven. Het is in sommige gevallen natuurlijk lastig inschatten of iemand het echt meent of gebruik maakt van de babbeltruc. De oplichters komen meestal betrouwbaar over. En zijn vaak ook netjes gekleed. Het oplichten van mensen doen ze aan deuren, maar ook gewoon op straat of telefonisch. De politie roept daarom ook op om altijd gezond wantrouwig te zijn. 

Meer over de babbeltruc en tips hoe je deze trucs herkent. 

Tips om babbeltrucs te voorkomen

Voorkom een babbeltruc met de volgende tips:

 • Sta nooit jouw pincode of andere persoonlijke gegevens af;
 • Vraagt iemand jouw pincode? Doe gelijk de deur dicht of hang de telefoon op;
 • Kijk voordat je deur opendoet altijd wie er aanbelt;
 • Iets pakken in de huiskamer? Laat mensen altijd buiten wachten;
 • Handel zoveel mogelijk af bij de deur;
 • Laat nooit onbekenden in jouw huis en vraag om identiteitskaart;
 • Laat iemand van een bedrijf altijd een afspraak maken;
 • Gebruik een raam- of deurspion, deurketting of kierstandhouder;
 • Pin niet en wissel geen geld aan de deur;
 • Bewaar pincode en pinpas altijd apart;
 • Leg waardevolle spullen uit het zicht;
 • Loop nooit met iemand mee naar buiten;
 • Ben je alleen thuis? Doe de achterdeur op slot;
 • Praat nooit met andere mensen over waardevolle bezittingen in huis;
 • Ga je geld pinnen? Scherm altijd de cijfers goed af met je hand.

Hoe herken je een babbeltruc?

Komt er een iemand aan de deur om bijvoorbeeld de meterstanden op te nemen? Als dat niet al digitaal wordt gedaan, komt de energiemaatschappij alleen op afspraak. Als je geen afspraak hebt gemaakt, laat deze mensen dan gewoon niet binnen. Banken sturen nooit iemand langs de deur. Als iemand aan de deur is die zegt van de bank te zijn, kun je ervan uitgaan dat het gaat om een babbeltruc. Bij een pinautomaat kun je een oplichter herkennen, als die tijdens het pinnen heel dicht achter je gaat staan. Wees daarom altijd alert.

Tip: wanneer iemand met een kind aan de deur staat dat naar de wc moet, is daar natuurlijk moeilijk nee tegen te zeggen. Als iemand naar de wc, gaat, loop dan nooit weg en blijf altijd in de hal staan. Vertrouw je het echt niet, verwijs ze dan naar een openbaar toilet.

Pakketje aan de deur, maar niets besteld?

Het komt ook wel eens voor dat de dieven met een pakketje aan de deur staan. Als je zeker weet dat je niets hebt besteld, neem het pakketje dan gewoon niet aan. Laat het desnoods afleveren bij een ophaalpunt. Dan kun je later controleren of het pakketje echt voor jou is. Oplichters proberen als postpakkettenbezorger jouw handtekening te ontfutselen en willen jouw pingegevens en pinpas stelen. Ze vragen namelijk of je ook de portokosten wilt betalen. Pin nooit aan de deur, als je daar geen specifieke afspraak voor hebt gemaakt.

Meld babbeltrucs bij de politie

Er wordt helaas veel misbruik gemaakt van het goede vertrouwen van ouderen. De oplichters gaan zo te werk, dat een babbeltruc iedereen kan overkomen. Denk je dat iemand een babbeltruc bij jou probeerde? Licht dan de politie gelijk in. Zo kun je ervoor zorgen dat andere mensen niet de dupe worden van de dieven.

Waarschuw ouderen in jouw omgeving

Ouderen zijn zich vaak van geen kwaad bewust. En daar maken oplichters maar al te graag gebruik van. Waarschuw ouderen in jouw familie of in de buurt en vertel ze over de genoemde tips. En wat de gevolgen kunnen zijn van een babbeltruc. Zo help je anderen om babbeltrucs te herkennen. En belangrijker nog: te voorkomen.