Breng kwik naar het chemisch afval

In oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers kan kwik zitten. Als zo'n voorwerp kapot valt, rollen en stuiteren de bolletjes kwik naar alle kanten. Soms meters ver weg. Die bolletjes zijn zo klein dat u ze moeilijk zelf kunt opruimen. Blijven er bolletjes liggen, dan verdampen ze langzaam tot kwikdamp. Daar kunt u erg ziek van worden.

De GGD merkt dat er mensen zijn die nog een thermometer of barometer met kwik in huis hebben. Een ongeluk zit in een klein hoekje; een kat die een barometer van een kastje stoot of iemand die de thermometer per ongeluk tegen de rand van de wasbak stuk stoot. De kans lijkt misschien klein, maar in de praktijk gebeurt het toch. 

Vooral in een barometer zit veel kwik. Het is heel moeilijk om dat op te ruimen als de barometer lekt of valt. Meestal moet er een professioneel schoonmaakbedrijf komen. Vaak moet de vloerbedekking of het laminaat eruit en zijn veel spullen niet meer bruikbaar. De schade is altijd groot en kan oplopen tot tienduizend euro. En dan is er nog de ongerustheid die zo’n ongeluk veroorzaakt, vooral als er kleine kinderen in huis zijn.

Voorkom ongelukken met kwik. Heeft u oude barometers, thermometers of bloeddrukmeters in huis? Verpak ze dan in dubbel plastic en breng ze vandaag nog naar het chemisch afval bij jouw milieustraat.

Op GGDleefomgeving.nl leest u alles over de risico's van kwik.