Brief van burgemeester Potters aan alle inwoners

Beste inwoners,

De laatste week van het jaar breekt weer aan. Bij velen is de kerstboom al opgetuigd, er hangen weer vele lampjes in de straten en de eerste kerstkaart is alweer binnen. Kortom, de feestdagen zijn in aantocht en straks vieren we weer oud en nieuw.

Zo eind december is het ook een mooi moment om even achterom te kijken…wat is er allemaal gebeurd afgelopen jaar? Wat waren mooie lichtpuntjes? En waar kon het beter? We zien oorlogen in het buitenland en de gevolgen van klimaatverandering worden steeds meer zichtbaar. Ook zien we mensen op de vlucht. Deze grote gebeurtenissen hebben ook invloed ónze samenleving. Veiligheid, je prettig voelen en een fijne schone omgeving is een groot goed. Al hebben de thema’s schoon, prettig en veilig een heel andere lading dan op andere plekken in de wereld, toch kunnen we ook kijken of wat we hier zélf positief aan bij kunnen dragen.

En als we denken aan ‘schoon’ kunnen dit ook vertalen naar een duurzamer leven. Velen van u proberen hier hun steentje al aan bij te dragen: zonnepanelen, van het gas af, minder of geen vlees eten, elektrisch rijden. Met al die kleine stapjes maken we ook een verschil! Goed om eens na te denken wat u zelf nog kunt doen om de wereld ‘schoon’ achter te laten. 

Het thema ‘prettig’ kunt u op veel manieren uitleggen. Voor mij staat prettig voor een wereld waar we kunnen zijn wie we zijn, waar we kunnen genieten van een sociaal leven en waar iedereen een fijn bestaan kan opbouwen. Ik weet dat niet dit voor iedereen zo is. Denk daarom ook eens aan die mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Wie weet kunt ú iets doen.  

Qua veiligheid zou ik u graag een paar adviezen mee willen geven. We merken in deze periode dat de dagen weer korter worden en het sneller donker wordt, dat inbrekers helaas ook weer actief zijn. Zeker met de feestdagen waarin we ook wat vaker van huis zijn. Geef deze inbrekers geen kans en sluit uw deuren en ramen goed af. Zorg voor voldoende verlichting in en om het huis. En laat nooit waardevolle spullen achter in uw auto. Wees slimmer dan die inbreker!

Ook op de fiets is het belangrijk om zichtbaar te zijn. Een klein lichtpuntje (lampje) kan nét dat verschil maken om goed zichtbaar en dus veilig te zijn. Denk hier aan!

Ik wil graag besluiten met een ander lichtpuntje. Voor mij was dat zeker de actie die onze kinderburgemeester Floris onlangs heeft uitgezet: de ‘Kerstcadeautjes inzamelactie’. Een mooi gebaar om kinderen die leven in armoede fijne feestdagen te bezorgen omdat zij dit keer via de Voedselbank ook een cadeautje krijgen. Veel van u hebben daaraan bijgedragen. Wat een enorme opbrengst was dat! Fantastisch! Dank daarvoor. Laten we deze mooie gedachte ook straks in het nieuwe jaar vasthouden. Kijk een beetje naar elkaar om en help elkaar aan wat lichtpuntjes.

Ik wens u allen – mede namens de andere collegeleden – hele fijne kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2024 toe! Een goede jaarwisseling, voorzichtig met vuurwerk en ik zie en spreek u heel graag weer volgend jaar.

Hartelijke groet,

Sjoerd Potters,

burgemeester