Certificaat voor circulair slopen in gemeente De Bilt

VSM Sloopwerken uit Leiderdorp heeft op vrijdag 6 mei een certificaat ontvangen voor circulair slopen. Daarmee is vastgesteld dat hun sloopprojecten in gemeente De Bilt circulair zijn.  

Bij sloopprojecten komen veel bouwmaterialen vrij. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk daarvan een nieuwe bestemming vindt. Hoe minder echt afval, hoe beter. Daarom zet de gemeente in op circulair slopen. Circulair (duurzaam) slopen is het zodanig slopen, ontmantelen, demonteren en remonteren van gebouwen om de materialen die vrijkomen voor nieuwe doeleinden te kunnen gebruiken. 

VSM Sloopwerken heeft vrijdagmiddag een certificaat ontvangen waarmee officieel is vastgesteld dat het bedrijf aan de normen voor circulaire sloop voldoet. Het bedrijf sloopte in 2021 zeven gemeentelijke gebouwen, waaronder verschillende voormalige schoolgebouwen, een kinderopvang, zwembad en een clubhuis.

Circulariteit belangrijke voorwaarde bij aanbesteding

Bij bouw- en sloopprojecten start de gemeente een aanbestedingstraject. Bedrijven kunnen daarop inschrijven, waarna de gemeente een keuze maakt. Eén van de voorwaarden die de gemeente als opdrachtgever stelt is dat het sloopproject circulair is. De gemeente wil in 2050 energieneutraal zijn. Duurzaam bouwen (en slopen) is daarbij erg belangrijk. Zie voor meer informatie onze themapagina Duurzaam bouwen.