Gemeente De Bilt krijgt nieuw beleid om bewoners te betrekken bij plannen

Categorieën

  • Gemeenteraad

De gemeente De Bilt krijgt nieuw beleid om bewoners beter te betrekken bij het maken van plannen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde hiermee in. Verschillende fracties dienden voorstellen in om het plan verder te verbeteren.

Inwoners van De Bilt worden regelmatig betrokken bij het opstellen van gemeentelijke plannen. Dit wordt participatie genoemd. Om dit proces goed te laten verlopen, is participatiebeleid nodig. Participatie kan variëren van het aandragen van ideeën en advies tot daadwerkelijk meebeslissen over bepaalde onderwerpen.

Hoewel er al participatiebeleid bestond, was het vorige beleid ruim vijf jaar oud. Daarnaast deed de rekenkamer in 2022 onderzoek naar het beleid uit 2019. De aanbevelingen uit dit onderzoek zijn verwerkt in het nieuwe plan. Omdat het beleid niet volledig is vernieuwd, wordt eerder gesproken van een update dan van een geheel nieuw plan.

In de gemeenteraad

De gemeenteraad heeft ingestemd met het nieuwe beleid, dat is opgesteld door het college van B&W. Wel dienden verschillende fracties nog voorstellen in voor aanpassingen. Zo komt er, op initiatief van D66, PvdA, GroenLinks en VVD, extra aandacht voor jeugdparticipatie, bijvoorbeeld door het oprichten van een jongerenraad.

Het voorstel van D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, VVD en PvdA om verschillende vormen van participatie in te zetten om zo diverse doelgroepen te betrekken, kreeg eveneens voldoende steun. Op initiatief van GroenLinks en VVD zal de gemeente komend jaar enkele participatietrajecten uitgebreid beschrijven voor de raad.

Het CDA en VVD benadrukten het belang van duidelijke verwachtingen bij participatietrajecten. De SGP en VVD pleitten voor verplichte inhoud in de verslagen die na een participatieproces worden opgesteld. Hun voorstellen hiervoor behaalden echter geen meerderheid. Forza De Bilt had liever gezien dat het nieuwe beleid voorlopig van tafel zou gaan, zodat er eerst meer overleg met bewoners kon plaatsvinden. Voor dit voorstel was onvoldoende steun.

Uiteindelijk stemden GroenLinks, D66, Lokaal De Bilt, PvdA, CDA, SGP, ChristenUnie en SP voor het nieuwe beleid. VVD en Forza De Bilt stemden tegen.