Gemeente De Bilt partner in Energie Diensten Centrum

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 alle woningen en gebouwen duurzaam verwarmd worden. Dat geldt ook voor gemeente De Bilt. Om woningeigenaren efficiënt te kunnen ondersteunen en hen waar mogelijk extra voordeel te bieden, is De Bilt partner geworden in het Energie Diensten Centrum. Het Energie Diensten Centrum is een initiatief van de provincie Utrecht.

Wat doet het EDC

In het EDC bundelen 21 Utrechtse gemeenten en de provincie hun krachten. Het EDC fungeert bijvoorbeeld als penvoerder bij gezamenlijke inkoop, subsidieaanvragen en het afsluiten van contracten met marktpartijen. Ook het gezamenlijk inkopen van data, tools en (ICT-)systemen behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast worden in het EDC ook ervaring, informatie, tools, middelen en kennis gedeeld. Ook lokale energie-initiatieven kunnen via de deelnemende gemeenten op termijn profiteren van het EDC.  

'Helpen met energiebesparing en verduurzaming'

Wethouder Krischan Hagedoorn (Duurzaamheid): “Ik ben blij dat wij als gemeente De Bilt particuliere woningeigenaren beter kunnen helpen met energiebesparing en verduurzaming. Het is een ingewikkeld en vaak ook kostbaar proces. Om dit te verbeteren gaan we intensiever samenwerken met 22 andere gemeenten en provincie Utrecht. Met het Energiedienstencentrum geven we hier invulling aan. Met het EDC kunnen we projecten efficiënter, gestructureerd en op grotere schaal uitvoeren. Ook kunnen we succesvolle aanpakken opzetten, uitwerken en uitwisselen. Dit jaar is het eerste jaar van deze samenwerking. Ik kijk met enthousiasme uit naar de eerste resultaten.”

Partners in het EDC

Naast gemeente De Bilt en de provincie Utrecht zijn in het EDC ook de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunnik, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Stichtse Vecht, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg en Zeist partner in het EDC.