8 gemeenten en Charim realiseren samen logeervoorziening om mantelzorgers te ontlasten
In de eerste helft van 2025 opent zorggroep Charim in locatie De Engelenburgh in Veenendaal een logeervoorziening. Mensen met een zorgvraag kunnen tijdelijk in een logeerappartement in De Engelenburgh logeren. Hun mantelzorger krijgt daardoor even een adempauze. Logeervoorzieningen waren er al langer in de regio maar niet speciaal voor deze doelgroep.
Vanuit de gemeenten De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Zeist, Veenendaal, Rhenen en Ede was er de gezamenlijke wens voor een bovenregionaal logeerhuis. Deze samenwerking is voortgekomen uit eerdere proeven met logeerzorg in regio Zuidoost Utrecht en Ede. In deze proeven bleek dat niet zozeer de afstand naar het logeerhuis maar veel meer de gezelligheid en gastvrijheid belangrijk zijn. Vandaar dat er gezocht is naar 1 plek in de regio die helemaal aansluit bij de wensen van de doelgroep. Dat betekent voor inwoners uit gemeente De Bilt een stukje verder rijden.
De gemeenten hebben gezamenlijk een tendersubsidie opgesteld voor het opzetten van een logeerhuis dat aansluit bij de behoeften van mantelzorgers en zorgontvangers. Bij een tendersubsidie kunnen verschillende partijen zich inschrijven voor een bepaald geldbedrag (de subsidie). De overheidsinstantie(s) die de subsidie uitgeven, in dit geval de 8 gemeenten, geven de subsidie aan de organisatie met het beste plan. Charim is er trots op dat de gemeentes na dit traject deze organisatie hebben uitgekozen als partner om de logeervoorziening te realiseren.
Wethouder Krischan Hagedoorn is blij dat er een goede logeerplek is in de regio. “Mantelzorg kan soms best uitputtend zijn, weet ik uit ervaring. Het is belangrijk dat je als mantelzorger ook rust kunt pakken, even tot jezelf kunt komen. Die ruimte moet je kunnen nemen, dus het is ontzettend fijn dat we daar nu in de regio bij kunnen helpen.”
Logeervoorziening bij Charim
Het doel van de logeervoorziening is dat het mantelzorgers ontlast, zodat de kans op langdurige overbelasting kleiner wordt. De logeervoorziening biedt mantelzorgers de kans om een periode geen zorgtaken uit te hoeven voeren. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld zelf op vakantie, zonder de verantwoordelijkheid voor de zorgvrager te dragen. Op de lange termijn is het hierdoor mogelijk om langer met hun naasten thuis in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen.
In de logeervoorziening kunnen mensen met een zorgvraag tijdelijk verblijven. Dit kan variëren van een paar dagen tot enkele weken, afhankelijk van de situatie. Om in aanmerking te komen voor deze logeervoorziening kunnen mantelzorgers contact opnemen met MENS(Verwijst naar een externe website).