Gemeenteraad stelt nieuwe regels voor jeugdhulp vast
Categorieën
De gemeenteraad heeft op donderdag 30 januari 2025 de Verordening Jeugdhulp 2025 aangenomen. Met deze nieuwe regels wil de gemeente ervoor zorgen dat jeugdhulp beschikbaar blijft voor kinderen die dit het meest nodig hebben.
Gemeente De Bilt ziet, net als veel andere gemeenten, dat steeds meer jongeren gebruik maken van jeugdhulp. Terwijl niet alle (hulp)vragen van ouders en hun kinderen gebaat zijn bij de inzet van professionele, individuele hulp door een hulpverlener. Daarom werkt onze gemeente mee aan de Hervormingsagenda Jeugd, een landelijk plan om jeugdhulp beter te organiseren en beschikbaar te houden voor de kinderen die dit het hardst nodig hebben.
Een belangrijke stap hierin is de nieuwe verordening. Hiermee willen we ouders bewuster maken van hun eigen hulpbronnen. En worden er scherpere grenzen gesteld aan de duur en omvang van bepaalde vormen van jeugdhulp.
Passende hulp voor kinderen en jongeren
“We willen dat jongeren in onze gemeente zich goed kunnen ontwikkelen en de hulp krijgen die ze nodig hebben,” zegt wethouder Krischan Hagedoorn. “We weten dat meer intensieve jeugdhulp niet altijd de beste oplossing is; wat telt, is passende zorg. Voor veel gezinnen kunnen preventieve en laagdrempelige vormen van hulp effectiever zijn, zoals steun in groepsverband of uit sociale netwerken. Daarom kijken we bij elke aanvraag goed welke hulp het beste past.”
Nieuwe aanpak
Om jeugdhulp in de gemeente goed beschikbaar en betaalbaar te houden, focust onze gemeente met het nieuwe beleid op:
- Bewust verwijzen: we vragen verwijzers, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin en huisartsen, om extra zorgvuldig naar verwijzingen te kijken. Soms kan groepshulp beter helpen dan individuele begeleiding, of kan een hulptraject eerder afgerond worden.
- Meer verantwoordelijkheid bij ouders: we stimuleren ouders om oplossingen te zoeken en hun eigen kracht in te zetten. We moedigen hen aan eerst te zoeken naar oplossingen in het sociale netwerk, zoals familie en vrienden, maar ook in netwerken vanuit verenigingen of sportclubs. Verwijzers en zorgaanbieders gaan in gesprek met ouders over hun eigen verantwoordelijkheid.
- Gerichte inzet van hulp: gemeente De Bilt gaat scherper kijken naar hoe lang iemand hulp nodig heeft en beperkt de duur en omvang als dit mogelijk is. Ook houden we beter toezicht op de uitgaven van zorgaanbieders en gaan we de budgetten begrenzen.
Wat we blijven doen voor onze jeugd
Onze gemeente zet zich in om laagdrempelige ondersteuning te bieden aan gezinnen met opvoedkundige vragen. Samen met scholen organiseren we jeugdhulp steeds meer in groepsverband, zodat ouders en kinderen gezamenlijk kunnen leren. We hanteren een gezinsgerichte aanpak, werken aan wijkgerichte initiatieven en stimuleren de ontwikkeling van informele netwerken. Dit helpt gezinnen om een sterkere sociale basis te creëren, zodat ze mogelijk minder snel afhankelijk zijn van jeugdhulp.
Samen voor toegankelijke jeugdhulp
Onze gemeente wil samen met ouders, scholen en zorgpartners zorgen voor een toekomst waarin kinderen en jongeren precies de hulp krijgen die zij nodig hebben - niet meer, maar ook niet minder.