Kopgroep bewoners Brandenburg zoekt naar mogelijkheden gasloze wijk

Inwoners van de wijk Brandenburg West in Bilthoven kwamen 23 november bij elkaar om de resultaten van een onderzoek naar het gasloos maken van hun wijk te bespreken. Het rapport dat is opgesteld kijkt naar de verschillende mogelijkheden van de wijk om in de toekomst van het gas af te gaan. 

Een aantal bewoners heeft zich verenigd in een kopgroep. In de Oosterlichtkerk in Bilthoven lieten ze donderdag de onderzoekers van De WarmteTransitieMakers aan het woord. Dat bureau heeft een aantal scenario’s onderzocht en vergeleken. 

Uit het onderzoek komen twee mogelijke oplossing als meest interessant naar voren. Eén van de mogelijkheden in de wijk is een bronnet, met warmte vanuit de waterzuiveringsinstallatie naast Brandenburg. Andere optie is om iedereen individueel van het gas af te halen. In de vergelijking wordt onder meer gekeken naar duurzaamheid, isolatie en kosten. 

Wethouder Krischan Hagedoorn heeft het rapport in ontvangst genomen en bedankte voor het onafhankelijke onderzoek. Het onderzoek is online te vinden bij het buurtinitiatief. De gemeente zal het verzoek van de bewoners, om de twee oplossingen verder uit te werken, oppakken. De gemeente zal het komende jaar samen met de kopgroep meerdere sessies organiseren om alle vragen te beantwoorden.