HackShield: cyber agents gezocht

Worden jullie onze nieuwe cyber agents? Deze oproep doet de gemeente De Bilt en de politie deze week aan alle kinderen tussen 8 en 12 jaar. Door de game HackShield te spelen maken zij zichzelf weerbaarder tegen internet criminaliteit. De game is te vinden op de website van HackShield. Dinsdag 6 februari is de officiële kick-off.

Online weerbaar

“Kinderen zijn steeds vaker online,” licht burgemeester Sjoerd Potters toe. “Ze spelen games, appen en brengen veel tijd op social media door. Een leuk tijdverdrijf, al kent dit online leven ook een keerzijde. Omdat kinderen zich niet bewust zijn van de gevaren die ze online lopen, zijn ze een kwetsbare groep en makkelijke prooi voor hackers en andere online criminelen.” Wethouder onderwijs Dolf Smolenaers vult aan: “HackShield is een game die landelijk succesvol wordt ingezet om kinderen te leren omgaan met de online gevaren en dreigingen. Maar, het mooie is ook dat ze leren hoe ze hun omgeving, zoals hun ouders en grootouders, kunnen helpen. Daardoor is het bereik nog groter.”

Kick-off in de klas

Op dinsdag 6 februari is de officiële kick-off van de HackShield game op twee scholen. Burgemeester Potters bezoekt groep 6 en 7 van de St. Michaëlschool in De Bilt en wethouder Smolenaers gaat in gesprek met de kinderen van de Wereldwijs. Op iedere school in de kernen van gemeente De Bilt zijn HackShieldposters toegestuurd en hebben de scholen een brief met uitleg voor de ouders toegestuurd gekregen. De gemeente hoopt dat ieder kind de game gaat spelen, door te spelen worden zij cyberagent voor gemeente De Bilt. De beste cyberagent wordt voor de zomervakantie door de burgemeester en kinderburgemeester gehuldigd.  

Landelijk succes

Voor dit project heeft de gemeente een landelijk onlinepakket HackShield aangekocht, dat ook door onder andere de gemeente Utrecht en Amsterdam succesvol wordt ingezet. Voor deze campagne werkt ze samen met de politie. In een oproepvideo zien we ook een agent in actie.

Bekijk de gemeente De Bilt-pagina op de website van HackShield