Herdenking Holocaust Memorial Day op 27 januari

Op Holocaust Memorial Day worden wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Deze herdenkingsdag is in 2005 door de Verenigde Naties uitgeroepen en vindt sindsdien jaarlijks plaats op 27 januari.

De officiële dag 27 januari is gekozen omdat op 27 januari 1945 het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz door de geallieerden werd bevrijd. Het kampencomplex bij Auschwitz was het grootste in zijn soort. De Nazi’s vermoordden in dit kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen Joden, Roma en Sinti.

Vrijheid kwetsbaar

Burgemeester Potters: “De oorlogen in Gaza en in Oekraïne drukken ons weer met de neus op de feiten dat vrijheid en een geweldloze leefomgeving niet vanzelfsprekend zijn. Zoveel mensen zijn op de vlucht voor het geweld, steden en dorpen worden met de grond gelijk gemaakt en er is enorm veel menselijk leed. Je beseft dan keer op keer hoe kwetsbaar onze vrijheid is. Het herdenken van de slachtoffers van Holocaust blijft daarom belangrijk en verbindt ons met elkaar en blijft van betekenis.”

Herdenkingsbijeenkomst bij Jagtlust

Op zaterdag 27 januari om 18.15 uur zal er ter ere van deze Holocaust Memorial Day een herdenkingsbijeenkomst in de Mathildezaal in het gemeentehuis in Bilthoven plaatsvinden. Door mevrouw Tiny Middleton zullen de kampen benoemd worden. Er worden zes kaarsen ontstoken door onder andere de kinderburgemeester Floris. Er wordt een Hebreeuws lied gezonden door twee schoolklassen. De ceremonie wordt afgesloten door een gebed voorgedragen door chazan (voorzanger bij een Joodse gebedsdienst) Ton Fürstenberg.

De herdenking zal ruim een half uur duren. Belangstellenden zijn van harte welkom.