Informatiezuil bij herdenkingsmonument
Het herdenkingsmonument uit 1958 bij Jagtlust gedenkt alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit de huidige gemeente De Bilt. Enkele verzetslieden zijn op het monument zelf genoemd maar deze lijst is niet volledig. Onlangs is een tekstbord op een zuil geplaatst dat uitdrukkelijk vermeldt dat het monument een eerbetoon is aan alle verzetslieden uit onze gemeente. Ook geeft het bord een korte uitleg over de afbeeldingen op het monument en besteedt aandacht aan de achtergrond van de Joodse kunstenaar Jaap Kaas, vervaardiger van het monument.
De zuil waarop het bordje staat is uit dezelfde Euville-natuursteen gemaakt als het monument zelf, afkomstig uit Noordoost-Frankrijk.
Kunstenaar Jaap Kaas (1898-1972)
Het herdenkingsmonument is gemaakt door de Joodse kunstenaar Jaap Kaas. Hij werd bekend om zijn beelden van dieren. Eind van de oorlog zat hij ondergedoken bij een gezin in Rotterdam. Na de oorlog was hij docent aan de Rotterdamse kunstacademie. Na de bevrijding wijdde Jaap Kaas zich opnieuw met overgave aan het kunstonderwijs. Tevens voerde hij enkele grote opdrachten uit, zoals de oorlogsmonumenten voor Edam in 1949 en Bilthoven in 1958. Verder was Kaas bijzonder actief in het verenigingsleven.
Bijzondere plek in de gemeente
Burgemeester Potters: “Deze plek is bijzonder in onze gemeente. Het is de locatie waar we samenkomen voor de Dodenherdenking op 4 mei en de herdenking van de Japanse capitulatie op 15 augustus. Tijdens deze bijeenkomsten staan de gevallenen en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog centraal. Dit is mooi vormgegeven op het herdenkingsmonument door de kunstenaar Jaap Kaas. Het is mooi dat er nu een uitlegtekst bij het herdenkingsmonument staat zodat iedereen de betekenis ervan kan lezen.”
Meer informatie over onze kunstwerken
De gemeente De Bilt kent tientallen kunstwerken in de openbare ruimte. Om deze kunstwerken nog beter over het voetlicht te brengen, worden bij de kunstwerken informatieborden geplaatst. Hierop staan de kunstenaar, de herkomst en de achtergrond van het kunstwerk vermeld en een QR-code voor aanvullende informatie.
Wethouder ’t Hart: "We hebben prachtige kunstwerken in onze gemeente en we werken er vanuit Cultuur hard aan om al deze kunstwerken van een bordje met informatie te voorzien, zodat inwoners meer te weten komen over de kunstenaar en achtergrond van een kunstwerk, en nieuwsgierig worden naar wat we in onze gemeente nog meer aan kunst hebben, want dat is veel!”