Lever uw batterijen en elektrische apparaten apart in

De laatste jaren is er een groei van 20 procent per jaar in het gebruik van oplaadbare lithiumbatterijen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tandenborstels, smartphones of speelgoed. Er zitten in steeds meer producten (kleine) batterijen. Lever deze producten apart in om de metalen te herbruiken en branden te voorkomen.

Een batterij is niet gevaarlijk, tenzij deze bijvoorbeeld in de vuilnisauto kapot wordt gemaakt: de batterij kan dan spontaan ontbranden. Door een batterij of elektrische apparaat apart in te leveren blijft de batterij stabiel, kunnen de grondstoffen weer worden gerecycled en wordt een brand voorkomen. Levert u ook uw batterijen en elektrische apparaten apart in?

Waarom moeten elektrische apparaten met batterijen en losse batterijen apart ingeleverd worden?

Alle elektrische apparaten, met en zonder batterijen en losse batterijen moeten altijd apart ingeleverd worden zodat ze op een veilige manier gerecycled kunnen worden. Op deze manier worden de afgedankte elektrische apparaten en oude batterijen weer een nieuwe grondstof. Houd ze apart en zorg dat ze niet bij het restafval of het bedrijfsafval terecht komen.

Wat gebeurt er met mijn ingeleverde elektrische apparaten of losse batterijen?

Alle ingeleverde elektrische apparaten worden veilig gerecycled. Uit elektrische apparaten met een batterij erin wordt deze op een veilige manier verwijderd waarna de losse batterijen, net als andere losse batterijen, worden gesorteerd en gerecycled om de grondstoffen terug te winnen.

Waar kan ik mijn elektrische apparaten met batterijen en losse batterijen inleveren?

Elektrische apparaten met een batterij kunt u inleveren bij één van de vele inleverpunten van Wecycle. Oude losse batterijen kunt u inleveren bij één van de vele inleverpunten van Stibat. Gooi uw batterijen nooit weg bij het restafval of bedrijfsafval maar houd ze apart.

Moet ik de batterij uit het elektrische apparaat halen?

Dat mag als de batterij makkelijk te verwijderen is en op een veilige manier verwijderd kan worden. Moet u er veel moeite voor doen? Laat de batterij dan zitten, deze wordt dan verwijderd door een machine of door specialisten. Zij zorgen ervoor dat iedere batterij op een veilige manier wordt verwijderd.

Kan mijn elektrische apparaat een tweede leven krijgen?

Ja, dat kan. U kunt uw elektrische apparaat een tweede leven geven door deze in te inleveren via één van deze initiatieven: watismijnapparaatwaard.nl of repaircafe.org.