Liveblog explosie flatgebouw Weegschaal

4 mei - 15.00 uur

Sinds de explosie op 21 april waren de katten Morris en Gompie helaas nog op het explosieterrein en was het lastig om de diertjes te vangen in verband met de veiligheid. Het goede nieuws bereikte ons vanmorgen dat de katten terecht zijn en inmiddels zijn herenigd met hun baasjes. Veel dank voor de brandweer en dierenambulance voor deze reddingsactie!

Deze liveblog zullen we afsluiten en we verwijzen u graag naar de liveblog van woonstichting SSW voor de verdere updates.  

29 april - 10.00 uur

Besloten bewonersbijeenkomst

Op donderdagmiddag is er een besloten bijeenkomst georganiseerd door woonstichting SSW en de gemeente voor de bewoners van de getroffen Weegschaalflat.

Tijdens deze bijeenkomst hebben burgemeester Sjoerd Potters en directeur-bestuurder van de SSW Danny Visser gesproken met alle getroffen huurders van de flat aan de Weegschaal. Naast ontmoeting en gesprek met elkaar, kregen de bewoners informatie over praktische zaken, de laatste ontwikkelingen en wat er komen gaat.

We verwijzen verder graag naar de liveblog van SSW voor de laatste stand van zaken over de getroffen flat.

28 april - 12.30 uur

Burgemeester in de wijk

Dinsdagmiddag 26 april is burgemeester Potters samen met gebiedsmakelaars van de gemeente de wijk in gegaan en is in gesprek gegaan met omwonenden. 

Brief omwonenden

Er is een gezamenlijke brief (PDF) (pdf, 108 KB) vanuit de woonstichting SSW en de gemeente naar omwonenden gestuurd om hen op de hoogte te brengen van de huidige situatie.

26 april - 9.00 uur

Woonstichting SSW heeft nu een eigen liveblog over de explosie aan de Weegschaal. Volg deze voor het laatste nieuws: https://ssw.nl/liveblogweegschaal

25 april - 9.00 uur

Voor de bewoners van de getroffen flat aan de Weegschaal was aanvankelijk tot maandag vervangende woonruimte geregeld. Nu het onderzoek van de bouwkundige staat van de flat nog loopt, is voor hen ook voor de komende tijd nieuwe opvang geregeld door Woonstichting SSW. 

22 april - 12.48 uur

Technische staat van flat

Onderzoek naar technische staat na de explosie van de flat is opgestart. In de loop van volgende week wordt hier meer informatie over verwacht.

Volgende fase in hulpverlening opgestart

Op het moment ligt de focus op het welzijn van de bewoners. Hierbij gaat het om de eerste levensbehoefte op korte en iets langere termijn. In ieder geval totdat er meer duidelijkheid is over het pand.

22 april - 12.22 uur

Onderzoek gestart

Inmiddels zijn betrokken instanties waaronder de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gestart met onderzoeken naar de oorzaak en omstandigheden van de explosies aan de Weegschaal. 

22 april - 11.12 uur

Telefoonnummer gemeente terug naar standaard openingsuren

Gemeente De Bilt is vanaf vandaag weer te bereiken binnen de gewone openingsuren van 8.30 tot 17.00 uur. 
 

21 april - 22.00 uur

Vragen van bewoners

Bewoners van de Weegschaal 71 t/m 98  (de getroffen flat) kunnen op vrijdag 22 april van 8.00 tot 12.00 uur met al hun vragen terecht bij Stichting Salvage. Mensen van Salvage zijn aanwezig in de keet van Coen Hagedoorn, die bij het flatgebouw staat.

21 april - 21.46 uur

Brief verspreid

In de omgeving van het flatgebouw is een brief (pdf, 185 KB)  bezorgd bij de inwoners.

21 april - 18.40 uur

Gemeente vanavond langer bereikbaar

De gemeente is vanavond telefonisch langer bereikbaar voor vragen over de explosie in Bilthoven. Via het reguliere telefoonnummer 030 – 2289411 is de gemeente te bereiken tot 22.00 uur.

Persconferentie gemeente De Bilt, SSW en brandweer

Burgemeester Sjoerd Potters, directeur Danny Visser van Woonstichting SSW en brandweercommandant Jan Hazeleger hebben vanmiddag een persconferentie gegeven op het gemeentehuis van De Bilt. Daarin is de explosie van vanochtend aan de Weegschaal besproken en heeft de pers vragen kunnen stellen over de opvang, de veiligheid en de bevolkingszorg.

De persconferentie is onder meer hier integraal terug te kijken.

21 april - 13.44 uur

Veelgestelde vragen

Bekijk de veelgestelde vragen en antwoorden over de explosies in het flatgebouw aan de Weegschaal.

21 april - 12.56 uur

Gewonden na explosie in Bilthoven

Vanochtend zijn er twee explosies geweest in een flatgebouw aan de Weegschaal in Bilthoven. Daarbij zijn gewonden onder hulpverleners gevallen. Een deel van het gebouw is verwoest. Bewoners worden in de buurt opgevangen door Woonstichting SSW.  

Burgemeester Sjoerd Potters: “Onze aandacht gaat op dit moment uit naar de slachtoffers en de bewoners die zijn getroffen. Er is op dit moment nog veel onduidelijk. 
We roepen iedereen op thuis te blijven en hulpverleners de ruimte te geven. Op een later moment komen we met meer informatie.”

De gemeente houdt een liveblog bij met actuele informatie. Kijk hiervoor op www.debilt.nl/explosie. Hier volgen vanmiddag ook veelgestelde vragen en antwoorden. 

21 april - 12.05 uur

Bij een flat aan de Weegschaal in Bilthoven is bij werkzaamheden een gasleiding lek geraakt en twee explosies ontstaan. Een deel van de gevel van de flat is weggeslagen. Veel omliggende woningen waren uit voorzorg al ontruimd. Er zijn enkele gewonden gevallen. Het is nog niet duidelijk hoeveel. 

De hulpdiensten zijn ter plaatse. Stedin is bezig met de afsluiting van de gasleiding. 

Wij verzoeken u met klem om niet naar de locatie te gaan en hulpverleners de ruimte te geven om hun werk te doen.