Meld Misdaad Anoniem (M.)

Weet u wie de dader is, maar kent de dader u ook? U heeft misschien wel informatie over een misdaad, maar er kunnen redenen zijn waarom u niet naar de politie kunt of durft. Een lastig dilemma. Meld Misdaad Anoniem biedt hiervoor een vangnet.

Meld Misdaad Anoniem (M.) is het onafhankelijke meldpunt waar u anoniem informatie kunt geven over alle soorten criminaliteit en misdaad. U kunt bij M. bijvoorbeeld melding maken van mishandeling, brandstichting, diefstal, drugshandel of woninginbraken. Ook met informatie over fraude en corruptie kunt u bij M. terecht.

Hoe werkt het?

De anonimiteit van de melder staat bij M. op de eerste plaats. Het team van medewerkers heeft maar één doel voor ogen: uw anonimiteit beschermen. Alleen als uw anonimiteit gewaarborgd kan worden, stuurt M. de anonieme melding door naar diverse partners, zoals de politie, andere opsporingsdiensten of de gemeente. Zij kunnen hiermee niet zomaar ergens binnenvallen of iemand aanhouden. Een anonieme melding moet eerst worden getoetst. Kloppen de gegevens in de melding en is er meer bekend over een verdachte of adres? Nader onderzoek kan nieuwe feiten opleveren. Pas als die feiten de anonieme melding onderbouwen, kunnen de opsporingspartners overgaan tot actie en kan de M.-tip:

  • worden toegevoegd aan een onderzoek;
  • aanleiding zijn tot het opstarten van een nieuw onderzoek;
  • aanleiding zijn voor het heropenen van een oude zaak.

Een M.-melding is hiermee een puzzelstuk in een groter geheel en wordt onderdeel van de gebruikelijke onderzoeken van bijvoorbeeld de politie, de gemeente of het fraudeloket van een verzekeraar. De instanties zijn zelf verantwoordelijk voor wat er met de informatie wordt gedaan en moeten zich daarbij houden aan bestaande wet- en regelgeving voor het doen van onderzoeken.

Bereikbaarheid

M. is zeven dagen per week bereikbaar via 0800 - 7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden van 9.00 tot 17.00 uur. U kunt ieder moment een online melding doen via meldmisdaadanoniem.nl/melden.