Mensenhandel: arbeidsuitbuiting

Categorieën

  • Veiligheid

Irjan dacht een droom te verwezenlijken. Een baan in Nederland, met genoeg inkomen om zijn familie in het buitenland te onderhouden. Maar die droom veranderde al snel in een nachtmerrie. Hij belandde in een kas waar hij dagelijks onder erbarmelijke omstandigheden fruit moest plukken. Irjan werkt 6 tot 7 dagen per week en maakte werkdagen van 12.00 uur of meer. Zijn loon is minder dan het minimumloon en daarbij moest Irjan een groot deel van zijn loon afdragen voor huisvesting en werd zijn paspoort afgepakt.  

Dit is het verhaal van arbeidsuitbuiting: een vorm van mensenhandel die dichterbij is dan veel mensen denken. Slachtoffers, vaak arbeidsmigranten, worden misleid met valse beloften en vervolgens uitgebuit. 

Wat is arbeidsuitbuiting?

Arbeidsuitbuiting gebeurt wanneer mensen onder dwang of misleiding werk verrichten in omstandigheden die hun mensenrechten schenden. Slachtoffers worden vaak zonder contract of verzekering te werk gesteld en hebben geen toegang tot basisrechten, zoals medische zorg of veilige huisvesting. Andere tekenen van uitbuiting zijn: 

  • Het afstaan van een groot deel van het inkomen.
  • Geen vrije dagen of pauzes.
  • Werken onder gevaarlijke omstandigheden zonder bescherming.
  • Geen toegang tot hun eigen paspoort of identiteitspapieren.
  • Slaapplaatsen op het werk of met veel mensen in een kleine ruimte. 

Een verborgen probleem

Net als Irjan realiseren slachtoffers zich vaak niet dat ze worden uitgebuit. De beloftes klinken aanvankelijk aanlokkelijk, maar eenmaal in een afhankelijkheidspositie raken ze gevangen door chantage, misleiding of geweld. Deze mensen worden letterlijk monddood gemaakt. 

Wat doet gemeente De Bilt?

Gemeente De Bilt heeft een aandachtfunctionaris Mensenhandel. De aandachtfunctionaris   verzamelt en bundelt signalen en zet deze door naar de  juiste instanties. Daarnaast voert de aandachtfunctionaris regie op casuïstiek en zorgt voor bewustwording van mensenhandel bij burgers en professionals. 

Wat kunt u doen?

Arbeidsuitbuiting is niet altijd zichtbaar, maar signalen zoals angst bij werknemers, slechte leefomstandigheden of gebrek aan vrijheden kunnen alarmbellen doen rinkelen. Als u iets verdachts ziet, kunt u dit melden bij de gemeente De Bilt via het telefoonnummer 030 - 228 94 11(Verwijst naar een telefoonnummer) of via e-mail veiligheid@debilt.nl(Verwijst naar een e-mailadres) Wilt u liever anoniem melden dan kan dit via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000(Verwijst naar een telefoonnummer). Bij direct gevaar belt u naar het alarmnummer 112. Kijk voor meer informatie en signalenkaarten over arbeidsuitbuiting op www.emm-online.nl. Samen kunnen we helpen deze praktijken te stoppen.