Opvang Oekraïners in onze gemeente

De gemeente en een flink aantal gastgezinnen binnen onze gemeente vangen op het moment meer dan 190 vluchtelingen uit Oekraïne op. Opvang bestaat uit het bieden van een veilige plek om te verblijven maar ook een plek in het onderwijs, (maatschappelijke en medische) zorg en ondersteuning is onderdeel van opvang. Naast huisvesting loopt de gemeente bij het opnemen van vluchtelingen in ons onderwijs en overige ondersteuning inmiddels tegen haar capaciteitsgrenzen aan. 

Tijdelijke opvang naar middellange termijn opvang

Nu de oorlog nog steeds voortduurt zijn we bezig om de tijdelijke opvanglocaties te verruilen voor middellange termijnlocaties. Hiervoor is al een aantal locaties in Bilthoven en De Bilt gevonden en we zijn bezig met het realiseren nog een opvanglocatie aan de Rembrandtlaan in Bilthoven. In al deze locaties vangen we de al in De Bilt aanwezige vluchtelingen uit Oekraïne op.  

Kleinschalige locaties gezocht voor ontlasten huidige gastgezinnen

Diverse gastgezinnen hebben ruimte geboden om Oekraïners tijdelijk op te vangen. Ook voor deze mensen zoeken we nu locaties voor de middellange termijn. Heeft u ruimte in of bij uw woning waar u Oekraïners kunt en wilt opvangen, dan zouden we dit als gemeente graag horen. Op deze manier kunnen we de huidige gastgezinnen ontlasten die als sinds het begin van de oorlog vorig jaar maart, hun huis en hart hebben opengesteld voor deze vluchtelingen. U kunt dit melden via samenvooroekraine@debilt.nl

Let op: het gaat hier niet om opvang van nieuwe vluchtelingen. Gezien de maximale capaciteit die in opvang en ondersteuning binnen gemeente is bereikt, zoeken we nu echt ruimte om de huidige gastgezinnen te ontlasten.