Overhangend groen

Wij hopen dat u van uw vakantie hebt genoten. Uw tuin heeft misschien weer aandacht nodig. Wilt u kijken of er groen overhangt in de openbare ruimte?

Overhangend groen geeft namelijk vaak onbedoeld overlast. Wanneer u op sommige voetpaden loopt, moet u regelmatig uitwijken voor overhangende bomen, hagen en struiken. Mensen die met een rollator of een kinderwagen lopen of in een rolstoel zitten, kunnen vaak het voetpad niet blijven volgen. De voetpaden worden namelijk door het overhangend groen een stuk smaller. Ook kan het voor overlast zorgen voor fietsers en automobilisten. Het brengt bij belemmering zelfs de verkeersveiligheid in gevaar, vooral bij uitritten en kruisingen.

Controleer dus regelmatig in het groeiseizoen of uw haag of boom niet overhangt. Zo ja, snoei het dan terug. Het staat niet alleen netter, u doet er de voetgangers en overige weggebruikers een groot plezier mee en het is wel zo veilig.

Waar moet u op letten?

Volgens het Algemeen Burgerlijk Wetboek moet een haag op minimaal 50 centimeter van uw erfgrens staan. Bomen in uw tuin moeten op minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Het is zelfs verplicht beplanting van uw tuin over de openbare weg regelmatig te snoeien. Takken van bomen moeten zich 4.80 meter boven de rijbaan bevinden in verband met een veilige doorrijhoogte voor vrachtverkeer. 

Alvast dank voor uw medewerking.