Tijdelijk Noodfonds Energie is weer open

Is de energierekening van uw huishouden hoog en heeft u een laag inkomen? Dan kunt u vanaf vandaag terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. 

Huishoudens die in aanmerking komen voor steun krijgen een deel van hun energierekening betaald. Dat geldt zes maanden na de aanvraag. 

De uitbetaling gaat via de energieleverancier. 

U kunt zich aanmelden voor het noodfonds op noodfondsenergie.nl

Voor wie is het Noodfonds Energie?

Huishoudens kunnen een check doen op de site van het Noodfonds om te kijken of ze in aanmerking komen voor steun uit het Noodfonds.  

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:  

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat gaat concreet om € 3.200 (alleenstaand) en € 4.480 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • Huishoudens hebben zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier.
  • De energierekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen: Voor mensen tot 130% van het sociaal minimum hoger dan 8% van het gezamenlijk bruto-inkomen, of voor mensen tot 200% sociaal minimum hoger dan 10%.
  • Het Noodfonds betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.   

Mogelijk heeft u ook recht op energietoeslag. Bekijk het nieuwsbericht Energietoeslag 2023.