Uit de gemeenteraad De Bilt: Interpellatiedebat, oud-en-nieuwtradities en inkoopkoers zorg

Categorieën

  • Gemeenteraad

Er komt budget beschikbaar voor kleinschalige sociale activiteiten tijdens oud en nieuw, het college van B&W heeft beterschap beloofd tijdens een zogenoemd interpellatiedebat en er is nieuw beleid voor het inkopen van zorg vanuit de Jeugdwet en Wmo. Donderdagavond 17 april behandelde de gemeenteraad van De Bilt verschillende onderwerpen. 

Het college van burgemeester en wethouders van De Bilt heeft excuses aangeboden omdat de gemeenteraad pas laat is geïnformeerd over een kritische brief van de provincie Utrecht. In de brief schreef de provincie dat de gemeente De Bilt op het gebied van vergunningverlening, (bouw)toezicht en handhaving niet alles op orde heeft. De gemeente is daarom onder actief toezicht gesteld.

Het is een van de taken van de provincie om toezicht te houden op gemeenten en hen aan te spreken op tekortkomingen. Volgens de provincie voldoet de gemeente De Bilt niet aan alle wettelijke eisen; hierover was een brief gestuurd. 

De provincie had een deadline gesteld voor verbetering, maar die termijn is inmiddels verruimd. Het college van burgemeester en wethouders heeft beterschap beloofd en werkt aan een verbeterplan. Er kwamen excuses van het college omdat de raad pas laat informatie kreeg en omdat de brief ook niet met de juiste urgentie was opgepakt. 

In de gemeenteraad

Het onderwerp werd besproken omdat SGP-raadslid Arie Vonk Noordergraaf dit had aangekaart. Het verzoek voor een zogenoemd interpellatiedebat werd mede ingediend door de fracties van VVD, CDA, ChristenUnie en Forza De Bilt.

De SGP stelde tijdens het debat samen met VVD, Lokaal De Bilt, ChristenUnie, CDA en Forza De Bilt voor dat de raad de komende tijd extra op de hoogte wordt gehouden van de voortgang van het verbeterplan. De stemming over dit voorstel moet tijdens de gemeenteraadsvergadering in mei opnieuw plaatsvinden, omdat het aantal voor- en tegenstemmen nu precies gelijk was.

De gemeente De Bilt stelt budget beschikbaar voor kleinschalige sociale activiteiten tijdens oud en nieuw. Er is €5.000 beschikbaar voor maximaal twintig initiatieven van bewoners en verenigingen. Dit plan, een initiatiefvoorstel, van GroenLinks-raadslid Bart Looman kreeg steun van een meerderheid in de gemeenteraad.

Door sociale activiteiten te steunen moet ontmoeting tussen bewoners gestimuleerd worden. Dit zou bijdragen aan sociale binding, daardoor moet ook de kans op overlast tijdens de jaarwisseling afnemen.

Verenigingen, organisaties, ondernemers en ook individuele burgers worden opgeroepen om rondom de jaarwisseling iets gemeenschappelijks te organiseren. Voorbeelden die werden genoemd zijn: een klaverjastoernooi in het buurthuis, een nieuwjaarsduik, een indoor voetbaltoernooi, een concert of theatervoorstelling.

In de gemeenteraad

Vanuit de raad klonk sympathie voor het plan, maar er waren ook vragen en zorgen. Zo uitte de ChristenUnie haar bezorgdheid omdat er hierdoor minder budget beschikbaar blijft voor wijkactiviteiten op andere momenten in het jaar. Lokaal De Bilt en de SGP vrezen dat georganiseerde wijkactiviteiten juist ook voor overlast kunnen zorgen tijdens oud en nieuw.

De VVD stelde voor om naast de kleinschalige activiteiten ook twee grote evenementen te steunen, met een totaalbudget van €10.000. Voor dit voorstel was echter geen meerderheid.

Het initiatiefvoorstel van raadslid Bart Looman kreeg steun van GroenLinks, VVD, D66, CDA en SP. De fracties van Forza De Bilt, ChristenUnie, SGP en Lokaal De Bilt stemden tegen.

De gemeente De Bilt gaat de inkoop van zorg vanuit de Jeugdwet en de Wmo anders organiseren. De gemeenteraad heeft hiervoor nieuw beleid aangenomen. Dit beleid is nodig om ervoor te zorgen dat inwoners de hulp krijgen die zij nodig hebben, en dat deze hulp ook betaalbaar blijft voor de gemeente.

Om inwoners te ondersteunen met zorg vanuit de Jeugdwet en de Wmo sluit de gemeente De Bilt contracten af met zorgaanbieders. De Bilt werkt hiervoor al jaren samen met de gemeenten Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist. Gezamenlijk stellen deze gemeenten beleid op voor de inkoop van zorg.

De huidige contracten met zorgaanbieders lopen eind 2026 af. Op basis van het nieuwe beleid, de zogenoemde Inkoopkoers, kan de gemeente nieuwe contracten afsluiten. Dit kan betekenen dat inwoners zorg op een andere manier gaan ontvangen.

In de gemeenteraad

De VVD maakte zich tijdens de raadsvergadering hard voor kinderen met dyslexie. In het nieuwe beleid staat dat scholen een belangrijkere rol krijgen bij dyslexiezorg, maar de VVD benadrukte dat kinderen met dyslexie mogelijk ook specialistische zorg nodig hebben, waarvoor het onderwijs niet is ingericht. Een voorstel van de VVD om dit te onderstrepen behaalde geen meerderheid.

Op initiatief van D66, SGP, PvdA, CDA en GroenLinks wordt onderzocht of er een overkoepelende cliëntenraad kan komen voor de gemeenten Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist. Ook komt er, op initiatief van CDA, SGP, GroenLinks en Forza De Bilt, meer monitoring van de uitvoering van het nieuwe beleid.

De fracties van PvdA, Forza De Bilt, GroenLinks, ChristenUnie, SGP, D66 en CDA stemden voor het nieuwe beleid voor de inkoop van zorg. VVD, Lokaal De Bilt en SP stemden tegen.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering op donderdag 17 april vond ook het vragenhalfuur plaats en er werden andere onderwerpen besproken. De hele vergadering met alle onderwerpen is terug te kijken via het raadsinformatiesysteem.(Verwijst naar een externe website)