Verstrikt in ondermijnende criminaliteit

De Veiligheidscoalitie Midden-Nederland lanceert de website stopondermijningsamen.nl. Hier vindt u verhalen over ondermijning. Verhalen van echte mensen. Lees, luister en bekijk de verhalen en weet wat u kunt doen om ondermijning tegen te gaan.

U ziet ze vast wel eens in het straatbeeld. Winkels waar nooit een klant komt maar die toch blijven bestaan. En waarvan de eigenaar rondrijdt in een veel te dure auto. De kans bestaat dat de winkel of het café gebruikt wordt om drugsgeld wit te wassen.

Maar er zijn nog veel meer voorbeelden van hoe de bovenwereld de onderwereld (on-)bewust helpt. Denk aan de notaris die geen melding maakt wanneer iemand cash de aankoop van een woning financiert, een verhuurmakelaar die zijn administratie niet op orde heeft waardoor criminelen een woning kunnen huren, autobedrijven die verborgen ruimtes inbouwen voor het vervoeren van drugs, geld en wapens en boeren die schuren verhuren aan criminelen voor hun drugsproductie.

Iedereen heeft last

Deze verwevenheid van onderwereld en bovenwereld tast onze rechtsstaat aan en brengt zo veel problemen met zich mee. Daarom noemen we deze vermenging ondermijning. Ondermijning heeft vaak te maken met de handel in en productie van drugs. Misschien denkt u dat u zelf geen last hebt van ondermijnende criminaliteit. Omdat het in het donker plaatsvindt op afgelegen industrieterreinen of in het buitengebied. Maar toch is dat niet zo; iedereen heeft last van ondermijning.

Denk bijvoorbeeld aan het dumpen van chemisch drugsafval in de natuur en wat het kost om dit op te ruimen, onveilige straten en buurten door drugshandel, brandgevaarlijke hennepkwekerijen in woonhuizen, het afpersen van ambtenaren, liquidaties op klaarlichte dag in woonwijken, vergismoorden en onschuldige omstanders die geraakt worden door kogels.

Eén overheid

Gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en de Belastingdienst trekken samen op om ondermijning tegen te gaan. We treden hierbij op als eén overheid. Op die manier kan de overheid met zowel strafrechtelijke als bestuurlijke maatregelen, toezicht, preventie en andere maatregelen effectief optreden tegen ondermijnende criminaliteit.

Melden

Ziet u zelf dingen die niet oké zijn? Meld het dan! Dat kan op verschillende plekken. Bij de gemeente via veiligheid@debilt.nl, politie of anoniem viaMeld Misdaad Anoniem.

Zo stoppen we ondermijning samen.