Waarschuwing voor babbeltruc: geef geen sieraden en waardevolle spullen af

Wordt u gebeld door bijvoorbeeld uw bank of de politie? Dan vraagt deze u niet naar (de waarde van) uw kostbaarheden. Na meldingen van ouderen die te maken krijgen met criminelen die zich voordoen als gezagsdragers, willen wij u hiervoor waarschuwen.

Oplichters die zich voordoen als politie of uw bank

De politie heeft in de afgelopen periode meerdere meldingen ontvangen over oplichters die zich bezig houden met een nieuwe babbeltruc. De criminelen doen zich voor als agenten. Deze nepagenten nemen telefonisch contact op met ouderen, om hen daarna contant geld, sieraden en andere waardevolle spullen afhandig te maken.

Waar zijn de oplichters tot nu toe actief?

De oplichters zijn ook actief in onze gemeente. Ze stellen zich met een smoes voor als politieagenten en noemen de naam en het adres van de slachtoffers. Vervolgens vragen ze of de slachtoffers contant geld of sieraden in huis hebben en informeren naar de waarde hiervan. Ze doen alsof ze dit persoonlijk komen ophalen om deze spullen zogenaamd veilig te bewaren voor u. U wordt langzaam ingepalmd en de criminelen zijn erg vasthoudend en vertrouwenwekkend. Soms duren dergelijke telefoongesprekken erg lang. De oplichters zetten u tijdens het gesprek onder (tijds)druk om te voorkomen dat u contact legt met uw vrienden, buren of familie om te overleggen.

Politie en bank vraagt niet telefonisch om dit soort informatie

De politie en de bank zullen nooit telefonisch om dit soort informatie vragen. Krijgt u te maken met een soortgelijk telefoontje? Ga dan niet in op de vragen, maar hang direct op en neem contact op met de politie. Bel bij heterdaad 112. Wilt u melding doen? Dit kan dat via 0900-8844.

Meer babbeltrucs

Oplichters gebruiken vaker babbeltrucs om u waardevolle spullen afhandig te maken. De smoezen verschillen van het controleren van uw rookmelders, een zogenaamd probleem met uw bankrekening, tot het vragen of een kind even bij u naar de wc mag. Wilt u hier meer over weten? Bekijk de folder van de politie met tips om babbeltrucs te herkennen.