Zwerfafvalonderzoekers aan de slag

In de openbare ruimte ligt zwerfafval. Van een verloren snoeppapiertje tot afval dat naast een ondergrondse container is geplaatst en daarna is weggewaaid. De gemeente houdt de openbare ruimte zo netjes mogelijk. Maar we kunnen niet op alle plaatsen tegelijk zijn. Daarom zijn we blij met de vrijwilligers die ook meehelpen aan een opgeruimde buurt. 

Wil jij ook graag helpen om zwerfafval tegen te gaan? Dat kan! Met de app Litterati houden we voortaan het resultaat bij van alle schoonmaakacties. Zo weten we precies waar afval verschijnt en kunnen we het probleem bij de bron aanpakken, bijvoorbeeld door een prullenbak ergens anders neer te zetten. Meer dan 80 vrijwilligers rapen in onze gemeente zwerfafval. Deze mensen hebben samen al meer dan 4000 stuks afval in de app Litterati gezet.

Hoe het werkt

Download de Litterati-app op je telefoon of tablet. Tijdens of na het opruimen upload je een foto het zwerfafval dat jij gevonden hebt. Zo komen we erachter wat er het meest gevonden wordt op straat. 

Leen een afvalgrijper!

Heb je nog geen afvalgrijper? Deze kan je lenen bij Plog it Up De Bilt.

Hotspots zwerfafval

Als zwerfafval is opgeruimd, dan is het net is alsof het er nooit heeft gelegen. Daarom is het niet direct duidelijk wat de ‘hotspots’ zijn, waar het afval zich verzameld en wie het afval veroorzaakt. De gemeente De Bilt is daarom gestart met het datagericht monitoren van het zwerfafval. Dit doet zij in samenwerking het Zwerfafvalkompas en Litterati. Hierdoor kunnen we van ieder stuk zwerfafval zien waar dit is opgeraapt en wat het is. 

Top 3 gevonden merken zwerfafval in De Bilt in 2021

  1. Red Bull blikje 52 stuks
  2. Heineken blikje 12 stuks
  3. Marlboro pakje 11 stuks