Simpel starten met verduurzaming

Een duurzamer huis, schoner rijden of minder afval veroorzaken? Met een paar kleine stappen maakt u al al een groot verschil. En vaak is dat ook nog goed voor uw portemonnee. We hebben een paar praktische tips op een rijtje gezet. Zo kunt u vandaag nog de eerste stap zetten.

Starten met de verduurzaming van uw huis is eenvoudiger dan u denkt. Op de website www.jouwhuisslimmer.nl krijgt u  direct advies op maat. Jouw Huis Slimmer biedt informatie over onder meer dakisolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Ook vindt u er informatie over subsidies en financieringsvormen om voordelig aan de slag te kunnen en initiatieven in jouw buurt. Jouw Huis Slimmer is een onafhankelijke energieplatform van gemeente De Bilt en 14 andere gemeenten in provincie Utrecht.

Aan de slag met isoleren, stroomverbruik verminderen of zelf energie opwekken? Bij BENG! kunt u terecht voor uitgebreide informatie over onder meer zonnepanelen, warmtepompen en financieringsmogelijkheden. BENG! biedt particulieren een warmtescan van hun huis aan en organiseert regelmatig informatiebijeenkomsten over uiteenlopende onderwerpen. Kijk op www.beng2030.nl voor meer informatie.

Met een goede bandenspanning bespaart u al gauw 80 euro en 70kg CO2 per jaar. 60% van de auto’s rijdt rond met een te lage bandenspanning. In De Bilt hebben we daar een eenvoudige oplossing voor: de Slimme Bandenpomp. U vindt de pomp op de parkeerplaats bij zwembad Brandenburg, aan de Leyenseweg in Bilthoven. Het is helemaal gratis en de pomp is eenvoudig te bedienen. Bij gebruik van de pomp geeft deze direct aan hoeveel u bespaart.

Een verloren snoeppapiertje of een weggewaaid plastic zakje. De gemeente houdt de openbare ruimte zo netjes mogelijk, maar we kunnen niet op alle plaatsen tegelijk zijn. Wilt u actief betrokken zijn bij een schonere woonplaats? Plog it up De Bilt organiseert maandelijks sportieve activiteiten om in groepsverband zwerfafval op te ruimen. Doet u mee? Kijk op de website van Plog it up De Biltvoor alle activiteiten. Plog it up De Bilt is een initiatief van Sportief in het Groen en wordt ondersteunt door gemeente De Bilt.  

Veel single-use verpakkingen worden maar 5 minuten gebruikt. Door uw eigen verpakking mee te brengen naar de winkel, voorkomt u dagelijks veel afval. Bij winkels en marktkramen met de Zero-Waste sticker is iedereen welkom om inkopen te doen met eigen verpakkingen.

  • Breng uw eigen broodzak mee naar de bakker
  • Vul een lege pot met losse thee
  • Neem uw eigen netje mee voor groente, fruit of aardappelen
  • Laat uw eigen beker vullen met koffie of thee
  • Nieuw aangeschafte kleding mag direct in uw eigen tas
  • Ga met uw bee’s wrap naar de kaashandel

De Zero-Waste sticker is gratis op te halen bij de balie in het gemeentehuis voor winkeliers die mee willen doen.