Simpel starten met verduurzaming

Een duurzamer huis, schoner rijden of minder afval veroorzaken? Met een paar kleine stappen maakt u al al een groot verschil. En vaak is dat ook nog goed voor uw portemonnee. We hebben een paar praktische tips op een rijtje gezet. Zo kunt u vandaag nog de eerste stap zetten.

Starten met de verduurzaming van uw huis is eenvoudiger dan u denkt. Op de website www.jouwhuisslimmer.nl krijgt u  direct advies op maat. Jouw Huis Slimmer biedt informatie over onder meer dakisolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Ook vindt u er informatie over subsidies en financieringsvormen om voordelig aan de slag te kunnen en initiatieven in jouw buurt. Jouw Huis Slimmer is een onafhankelijke energieplatform van gemeente De Bilt en 14 andere gemeenten in provincie Utrecht.

Aan de slag met isoleren, stroomverbruik verminderen of zelf energie opwekken? Bij BENG! kunt u terecht voor uitgebreide informatie over onder meer zonnepanelen, warmtepompen en financieringsmogelijkheden. BENG! biedt particulieren een warmtescan van hun huis aan en organiseert regelmatig informatiebijeenkomsten over uiteenlopende onderwerpen.
Ook biedt BENG! energiecoaching voor het verlagen van de energierekening door advies over kleine energiebesparende maatregelen zoals tochtstrips, radiatorfolie en LED lampen. Kijk op www.beng2030.nl voor meer informatie.

Met een goede bandenspanning bespaart u al gauw 80 euro en 70kg CO2 per jaar. 60% van de auto’s rijdt rond met een te lage bandenspanning. In De Bilt hebben we daar een eenvoudige oplossing voor: de Slimme Bandenpomp. U vindt de pomp op de parkeerplaats bij zwembad Brandenburg, aan de Leyenseweg in Bilthoven. Het is helemaal gratis en de pomp is eenvoudig te bedienen. Bij gebruik van de pomp geeft deze direct aan hoeveel u bespaart.

Een verloren snoeppapiertje of een weggewaaid plastic zakje. De gemeente houdt de openbare ruimte zo netjes mogelijk, maar we kunnen niet op alle plaatsen tegelijk zijn. Wilt u actief betrokken zijn bij een schonere woonplaats? Plog it up De Bilt organiseert maandelijks sportieve activiteiten om in groepsverband zwerfafval op te ruimen. Doet u mee? Kijk op de website van Plog it up De Biltvoor alle activiteiten. Plog it up De Bilt is een initiatief van Sportief in het Groen en wordt ondersteunt door gemeente De Bilt.  

Veel single-use verpakkingen worden maar 5 minuten gebruikt. Door uw eigen verpakking mee te brengen naar de winkel, voorkomt u dagelijks veel afval. Bij winkels en marktkramen met de Zero-Waste sticker is iedereen welkom om inkopen te doen met eigen verpakkingen.

 • Breng uw eigen broodzak mee naar de bakker
 • Vul een lege pot met losse thee
 • Neem uw eigen netje mee voor groente, fruit of aardappelen
 • Laat uw eigen beker vullen met koffie of thee
 • Nieuw aangeschafte kleding mag direct in uw eigen tas
 • Ga met uw bee’s wrap naar de kaashandel

De Zero-Waste sticker is gratis op te halen bij de balie in het gemeentehuis voor winkeliers die mee willen doen.

Het klimaat verandert en dat merk je in de tuin. Het is langer achter elkaar droog en als het regent, dan regent het veel ineens. Daarom is het slim om water op te vangen. Zo heb je gratis water als het wekenlang kurkdroog is. 

Water vang je op in een regenton. Sluit er je regenpijp op aan, dan help je mee aan het voorkomen van overbelasting van het riool als het hard regent. 

Zet ‘m niet in de volle zon, dan blijft de kwaliteit van het water het best. Als je een afsluitbare ton hebt krijg je geen last van muggen. Zet je ton op een verhoging, dan kan de gieter er makkelijk onder. 

Een mens maakt ongelooflijk veel afval. Per persoon gooien we zo’n 500 kilo per jaar weg. Gelukkig wordt al meer dan de helft van het afval gescheiden. Maar wat kun je nog meer doen? 

 • Textiel kun je inleveren bij de paarse textielcontainers. Wist je dat ook versleten kleding, beddengoed, huishoudtextiel en knuffels in de bak mogen? Schoenen knoop je aan elkaar zodat de linker- en de rechterschoen elkaar niet kwijtraken. Stop alles in een plastic tas en zorg dat ‘ie goed dicht zit. Je vindt een overzicht van de containers op de pagina Afval wegbrengen. 
 • Wekker stuk of een gat in je sok? Probeer het te repareren in plaats van nieuw te kopen. Als je wat hulp kunt gebruiken of bijvoorbeeld geen gereedschap hebt, ga dan eens langs bij de handige vrijwilligers van het Repair Cafe in Bilthoven. Elke maand staan ze voor je klaar zie repaircafebilthoven.wordpress.com.

Wat dacht je hiervan: 

 • Wip die tegels! Tegels uit je tuin (of direct voor je huis) eruit, plantje erin! Dat doet meer dan je denkt. Het is goed voor de biodiversiteit, helpt tegen de warmte en zorgt ervoor dat regenwater makkelijker weg kan. 
 • Tikkie terug! Zet je thermostaat een graadje lager, douche een minuutje korter, gebruik een kouder wasprogramma: kleine stapjes maken een groot verschil. Zonder dat je het merkt. 
 • Neem je eigen tas mee als je gaat winkelen of boodschappen doet. Zo bespaar je jezelf een berg wegwerptasjes en doe je het klimaat een plezier.