Afval wegbrengen

Overzicht van afvalsoorten die u naar de Milieustraat kunt brengen. Voor het wegbrengen van afval naar de Milieustraat heeft u een milieupas en een geldig legitimatiebewijs (= geldig rijbewijs, paspoort of ID kaart) nodig.  

Milieustraat

Weltevreden 22
3731 AL De Bilt
030 - 228 96 26

Openingstijden milieustraat

Dag Openingstijden
Maandag 13.00 - 16.00
Dinsdag 09.00 - 16.00
Woensdag 09.00 - 16.00
Donderdag 09.00 - 16.00
Vrijdag 09.00 - 16.00
Zaterdag 09.00 - 16.00

Afvalsoorten en voorwaarden

U kunt alleen afval brengen dat afkomstig is van particuliere huishoudens. Bedrijfsafval wordt niet geaccepteerd, hiervoor kunt een contract afsluiten met een afvalverwerker.

Afvalsoort Voorwaarden
Asbest en asbestgelijkend materiaal Maximaal 35 m2. Uitsluitend asbest aanleveren als het luchtdicht en dubbel verpakt is in speciaal plastic. Daarbij moet u een kopie van uw legitimatiebewijs en een sloopmeldingsformulier inleveren. Zie Slopen en asbest verwijderen voor de voorwaarden en regels.
Glas, flessen, conserven Geen vuurvast glas
Plat glas Geen verpakkingsglas
Tuinafval Maximaal 2m3 Maximaal 2m3
Grof huisvuil zoals bankstellen Maximaal 2m3 per dag
Oud ijzer Geen speciale voorwaarden
Koper, aluminium RVS Geen speciale voorwaarden
Puin Stenig materiaal zonder andere toevoegingen
Gips Zonder tegels of andere toevoegingen, maximaal 1m3 per dag
Dakbedekkingsmaterialen, Dakleer Bitumen, Shingles, Dakgrind met teer vermengd Maximaal 1m3 per dag Maximaal 1m3 per dag
Klein gevaarlijk afval / chemisch afval Maximaal 50 liter per dag
Batterijen, spaarlampen, TL-lampen Maximaal 50 liter per dag
Afgewerkte olie, gasflessen, brandblussers Maximaal 50 liter per dag
Oud papier en karton Schoon en droog aanleveren, geen drankpakken
Hout Maximaal 1m3 per dag
Bielzen, geïmpregneerd tuinhout Maximaal 1m3 per dag
Plastic verpakkingen, drankpakken en metalen verpakkingen (PMD) Alleen verpakkingen
Harde kunststoffen, tuinmeubels, PVC, plastic speelgoed Geen verpakkingen
Tuinaarde/zand Alleen schone grond/zand zonder ander (stenig) materiaal, maximaal 2m3 per dag
Bruin- en witgoed, elektrische apparaten Geen speciale voorwaarden
Textiel, schoenen en knuffels Schoon en droog aanleveren
Autobanden (zonder velg) Maximaal 4 stuks. Velgen kunnen wel apart aangeboden worden (aluminium of oud ijzer).
Scooter-,tractor-, motorbanden kunnen NIET ingeleverd worden. Dit kan meestal wel bij de leverancier van een nieuwe band.
Piepschuim Schoon aanleveren
Matrassen Droog aanleveren, maximaal 2 stuks

Met uw milieupasheeft u toegang tot de Milieustraat. Daar kan ieder huishouden terecht voor het wegbrengen van afval dat u niet bij de huis-aan-huisinzameling kunt of mag meegeven. Bedrijfsafval kunt u niet bij de milieustraat kwijt.

De milieupas is ook nodig om de verzamelcontainers voor restafval te openen als u daar op aan gewezen bent. De milieupas helpt de gemeente om de ondergrondse verzamelcontainers voor restafval goed te beheren. De gemeente kan per container zien hoe vaak en op welke tijdstippen en gestort wordt en of er storingen zijn. Deze gegevens zijn niet terug te herleiden naar een specifiek adres. Ook kunnen we uw vragen, klachten en meldingen beter behandelen. Gebruik van de pas voorkomt bovendien dat mensen uit andere gemeenten afval in de containers kunnen doen. 

Wanneer u gebruikmaakt van kliko’s aan huis werkt uw milieupas niet voor de ondergrondse verzamelcontainers voor restafval. Wilt uw kliko inleveren en gebruikmaken van de verzamelcontainer? Dat kan via de pagina Kliko.

Uw milieupas is gekoppeld aan het adres van uw woning. Als u gaat verhuizen, moet u de pas dus achterlaten in huis of overdragen aan de nieuwe bewoner(s).

Niet beschadigen

De milieupas bevat een antennedraad om contact te maken met de sensor van de ondergrondse verzamelcontainer of de slagboom voor de Milieustraat. Beschadig de milieupas daarom niet.

Binnen de gemeente De Bilt is onderzoek gedaan naar de inzamelresultaten van 2017 tot en met 2021. Benieuwd naar de inzamelresultaten? 

Een derde is gft-afval, een derde is restafval en een derde overig afval. PMD wordt steeds beter gescheiden. In 2018 is de aparte kliko voor het PMD ingevoerd. Daarna is het aantal kg’s PMD bijna verdrievoudigd. Tot aan de coronacrisis was de gemeente hard op weg om jaarlijks de totale hoeveelheid afval en de hoeveelheid restafval te verminderen. Tijdens de coronacrisis waren veel mensen aan huis gebonden en steeg de hoeveelheid huishoudelijk afval. In 2021 is dat weer iets genormaliseerd, maar nog niet tot het niveau van 2019.

Onderzoek

Periodiek wordt er onderzoek gedaan naar de samenstelling van het afval. Vorig jaar is de samenstelling van restafval onderzocht. Dit gebeurde via een steekproef. Uit de steekproef  bleek, dat  bij de laagbouwhuishoudens een kwart van al het gft-afval in de restafvalkliko werd aangeboden. Verder bijna 7% papier en ook nog ruim 7% PMD. Maar ook glas, textiel, hout en zeker ook stenen/puin komt de gemeente in het restafval tegen. Bij hoogbouw wordt ook nog veel gft en papier ingezameld, maar dat is wel logisch omdat daar minder voorzieningen zijn voor aparte inzamelingen. 
In de restafvalkliko’s worden ook geregeld vis-, vlees- en maaltijdresten teruggevonden. Dit moet in de gft-kliko. Naast dat dit beter is voor het milieu, scheelt het ook stank in uw restafvalbak!

De Bilt

Groen van Prinstererschool, FC De Bilt, Dorpskerk, Patioschool en de milieustraat (denk aan uw milieupas!)

Bilthoven

Oosterlichtkerk en Berg en Boschschool

Maartensdijk

Hersteld hervormde kerk

Hollandsche Rading

Bosbergschool

Zie ook Afval ophalen voor meer informatie over ophalen van papier.

Naast kleding kunt u ook keukentextiel, handdoeken, schoenen en knuffels aanbieden. Het textiel mag ook kapot zijn als het maar wel schoon is. Stop alles in een gesloten zak. Zo kan de inhoud niet nat of vuil worden. Let er wel op dat de zak door de opening van de container past. U kunt kleding, textiel e.d. deponeren in containers op verschillende locaties.

De Bilt

Biltstein, Aeolusweg en Henri Dunantplein

Bilthoven

Neptunuslaan, Donsvlinder, Leyenseweg, Vinkenlaan, Kwinkelier en Gregoriuslaan

Maartensdijk

Prinses Marijkelaan, Maertensplein,

Groenekan

Groenekanseweg

Hollandsche Rading

Spoorlaan

Westbroek

Schutmeesterweg

Grof afval kunt u laten ophalen. Maak tussen 9.00 en 17.00 uur een afspraak met onze afvalinzamelaar PreZero via 088 - 102 33 40 en geef door welke spullen u wilt laten ophalen.

Kijk voor alle voorwaarden op de pagina Afval ophalen > Grof afval laten ophalen

Meer informatie