Doorfietsroute Amersfoort - Utrecht

Categorieën

  • Bilthoven
  • De Bilt

Gemeente De Bilt, werkt samen met Provincie Utrecht en de gemeenten Amersfoort, Soest en Utrecht aan een 21 kilometer lange doorfietsroute tussen Amersfoort en Utrecht.

Doorfietsroute

Een doorfietsroute is een directe verbinding tussen woon-werklocaties, scholen en knooppunten. De route is zo ingericht dat fietsers comfortabel, veilig en vlot kunnen doorfietsen. Op een doorfietsroute krijgen fietsers vaker voorrang op auto’s en eerder groen bij verkeerslichten. De fietspaden op de doorfietsroute zijn breed en hebben herkenbare belijning, bewegwijzering en verlichting. 

De route

De doorfietsroute start bij Dierenpark Amersfoort. Via de Soesterduinen fiets je langs Park Vliegbasis Soesterberg en rijd je door tot Den Dolder. Vervolgens loopt de route langs centrum Bilthoven naar De Bilt en via de Biltse Rading richting Utrecht. Het eindpunt van de route ligt aan de rand van het centrum van Utrecht in het prachtige Griftpark. Met een doorsnee fiets legt u deze prachtige route in een uurtje af. 

Op de speciale snelfietsroute-site van Provincie Utrecht staat meer informatie en een inzoombare kaart (scroll op de site omlaag).

Met de fietsroute willen we zoveel mogelijk ruimte, veiligheid en comfort bieden aan de fietsers. Over de hele route binnen de gemeente willen we de volgende maatregelen nemen:

  • Verbreden van fietspaden met daarbij voorrang voor de fietsers
  • Aanleggen van fietsstraten waar de auto te gast is
  • Weghalen van overbodige paaltjes en het vloeiender maken van de bochten

De route loopt vanaf Utrecht langs de Biltse Rading, via de Professor Dr. P.J. Crutzenlaan, de Melkweg, Hertenlaan, 2e Brandenburgerweg, Leyenseweg, Soestdijkseweg Zuid, langs de Boslaan via de Sperwerlaan-Julianalaan-Paltzerweg tot aan Zeist. Naast de provincie Utrecht realiseert ook gemeente De Bilt een deel van het traject uit (onder andere de Melkweg en Leyenseweg). 

Alle reacties op het concept definitief ontwerp verzamelen wij. In een werkgroep waaraan de provincie en de gemeente deelnemen, wordt alle inbreng besproken en kan leiden tot wijzigingen in het concept definitief ontwerp. Op al uw vragen, opmerkingen en suggesties krijgt u een antwoord en leest u wat wij met inbreng doen. Ook zullen de vragen en antwoorden te lezen zijn op de provinciale website over de doorfietsroutes. Uw reactie blijft voor anderen anoniem. 

De uitvoering van de werkzaamheden is begonnen in 2022 en wordt in 2023 afgerond. U kunt de planning volgen via de BouwApp

De doorfietsroute tussen Amersfoort en Utrecht leent zich ook uitstekend voor een dagje uit. Deze De Stijl route verbindt namelijk twee steden die een link hebben met de kunststroming De Stijl. Amersfoort is de geboortestad van Piet Mondriaan en Utrecht de geboortestad van Gerrit Rietveld. Onderweg kan je al fietsend tien beelden van kunstenaar Boris Telligen bekijken. Zijn kunstwerken zijn geïnspireerd door de Stijl. Kijk op de website VisitUtrechtRegion.com voor onder andere een speciale routekaart met de locaties en toelichting per kunstwerk.

De doorfietsroute tussen Utrecht en Amersfoort is 1 van 9 doorfietsroutes in de regio. Wilt u meer weten over de andere routes in de regio? Kijk dan op de website van de provincie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Wij beantwoorden ze graag.

Projectleider: Wouter Le Fèvre

Telefoon: 030 - 228 96 08

E-mail: w.lefevre@debilt.nl