Realisatie snelfietsroute Amersfoort - Utrecht

Gemeente De Bilt, werkt samen met Provincie Utrecht en de gemeenten Amersfoort, Soest en Utrecht aan een 21 kilometer lange snelfietsroute tussen Amersfoort en Utrecht.

Een snelfietsroute is een directe verbinding tussen woon-werklocaties, scholen en knooppunten. De route is zo ingericht dat fietsers ongehinderd, veilig en snel kunnen doorfietsen. Op een snelfietsroute krijgen fietsers vaker voorrang op auto’s en eerder groen bij verkeerslichten. De fietspaden op de snelfietsroute zijn breed en hebben herkenbare belijning, bewegwijzering en verlichting. Waar dat nog niet zo is, wordt de route voorzien van asfalt en beton. Stoepranden zijn veilig en er bevinden zich geen paaltjes en/of andere obstakels onderweg. Zo kunt u sneller en prettiger van A naar B fietsen en worden ook langere afstanden gemakkelijker te overbruggen op de fiets. Een gezonde en milieuvriendelijke manier om te reizen.

De route

De snelfietsroute tussen Amersfoort loopt via Soestduinen, Den Dolder en Bilthoven naar Utrecht. Met een doorsnee fiets leg je deze prachtige route in een uurtje af. Met een e-bike ben je nog veel sneller op je werk en weer thuis. Om zo veel mogelijk woon- en werklocaties te verbinden loopt de route niet langs de provinciale weg, maar langs het spoor.

Op de speciale snelfietsroute-site van Provincie Utrecht staat meer informatie en een inzoombare kaart (scroll op de site omlaag).

De snelfietsroute start bij Dierenpark Amersfoort en loopt over een nieuw aan te leggen fietspad, zuidelijk van het huidige fietspad en parallel aan het spoor, door de natuur richting Soesterduinen. Industriegebied is hier, in het ‘Hart van de Heuvelrug’, ingeruild voor natuur, groen en wonen. Via de Soesterduinen fiets je langs Park Vliegbasis Soesterberg met het Nationaal Militair Museum. Langs het spoor rijd je door tot de prachtige lanen in Den Dolder. Vervolgens loopt de route naar De Bilt, door het centrum langs de Biltse Rading richting Utrecht. Het eindpunt van de route ligt aan de rand van het centrum van Utrecht in het prachtige Griftpark.

Naar het overzicht