Hulp aan (ex)gevangenen

Zit u voor kortere of langere tijd vast? Dan kunt u nu al beginnen met het regelen van zaken voor als u vrijkomt.

Regionaal Coördinatiepunt

Bij het Regionaal Coördinatiepunt kunt u terecht voor ondersteuning en vragen. Denk aan vragen over wonen, werk, geld, zorg en identiteitsbewijzen. En als het nodig is, dan brengen ze u in contact met andere hulpverleners.

Contact

Heeft u vragen of hulp nodig? Bel dan met 06 52 33 84 06.

Wat u zelf al kunt regelen als u nog vastzit

Lees hieronder wat u alvast kunt doen.

Heeft u geen woonruimte? Schrijf u dan nu al in via WoningNet voor een sociale huurwoning. Inschrijven kost wel geld.

Heeft u per direct onderdak nodig? Bespreek dit dan al in de gevangenis met uw casemanager of in het re-integratiecentrum.

Een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart) is verplicht. Kunt u het niet laten zien, dan kunt u een boete krijgen. Soms kunt u een identiteitsbewijs in de gevangenis aanvragen. Of doe dit als u vrij bent.

DigiD is een digitaal identiteitsbewijs. Hiermee regelt u zaken op de websites van bijvoorbeeld de Belastingdienst, het UWV en de gemeente. Voor het aanvragen van een DigiD Burgerservicenummer (BSN) nodig.

Zoek binnen de gevangenis alvast naar een baan en schrijf u in bij het UWV en uitzendbureaus. Vraag ook hulp bij het re-integratiecentrum in de gevangenis.
Lukt het nog niet om werk te vinden? Vraag dan via het UWV een uitkering aan. Schrijf u daar ook in als als werkzoekende.

Heeft u direct geld nodig als u vrijkomt? Meld u dan aan bij de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug. Een inschrijving bij het UWV is dan ook nodig.

Veel mensen die in de gevangenis zitten hebben schulden. Pak u schulden aan. Op de pagina Laag inkomen of schulden vindt u meer informatie.

Kreeg u voor u in de gevangenis zat al zorg, bijvoorbeeld van een psycholoog of een wijkteam? De casemanager of het  Regionaal Coördinatiepunt kunnen helpen om dit zo veel mogelijk te laten doorgaan.

Vaak hebben mensen thuis het ook moeilijk als iemand in de gevangenis zit. Maakt u zich zorgen? Of is er thuis hulp nodig? Bijvoorbeeld bij de zorg voor kinderen. Bespreek het. Achterblijvers kunnen het Regionaal Coördinatiepunt bellen.