Zwerfafval

In de openbare ruimte ligt zwerfafval. Van een verloren snoeppapiertje tot afval dat naast een ondergrondse container is geplaatst en daarna is weggewaaid. De gemeente houdt de openbare ruimte zo netjes mogelijk. Maar we kunnen niet op alle plaatsen tegelijk zijn.

Plog it Up De Bilt: doet u ook mee?

Gemeente De Bilt ondersteunt met de zwerfafvalvergoeding het project Plog it Up De Bilt. Dit project is een initiatief van Sportief in het Groen. Bij deze organisatie zijn onder andere afvalgrijpers in bruikleen verkrijgbaar. Daarnaast organiseert Plog it Up De Bilt maandelijkse clinics om sportief zwerfafval op te ruimen in groepsverband.

Wilt u actief betrokken zijn bij een schonere woonplaats en wilt u het opruimen van zwerfafval ook leuk en zinvol maken? Doe mee!

Meer informatie kunt u lezen op de website van Sportief in het Groen.

Zwerfafvalonderzoek

Als zwerfafval is opgeruimd, dan is het net is alsof het er nooit heeft gelegen. Het is dus niet direct duidelijk waar het afval zich verzameld en wie het afval veroorzaakt. Daarom werkt de gemeente samen met het Zwerfafvalkompas en de app Litterati. 

Litterati is een app die je kunt downloaden op je telefoon of tablet. Iedereen kan daarin foto’s uploaden van het afval dat is gevonden. Zo weten we precies waar afval verschijnt en kunnen we het probleem bij de bron aanpakken, bijvoorbeeld door een prullenbak ergens anders neer te zetten. Meer dan 80 vrijwilligers rapen in onze gemeente zwerfafval. Deze mensen hebben samen al meer dan 4000 stuks afval in de app Litterati gezet.

Help mee!

Wil jij ook graag helpen om zwerfafval tegen te gaan? Dat kan! Download de Litterati-app op je telefoon of tablet. Tijdens of na het opruimen upload je een foto het zwerfafval dat jij gevonden hebt. Heb je nog geen afvalgrijper? Deze kan je lenen bij Plog it Up De Bilt

Melden van zwerfafval

Wilt u de gemeente attenderen op zwerfafval in de openbare ruimte? Dat kan door een melding (categorie afval) te doen.