Hond uitlaten

Om zo min mogelijk overlast door honden te hebben houden hondenbezitters zich aan een aantal regels. In een losloopgebied mag uw hond loslopen en hoeft u de hondenpoep niet op te ruimen. In andere gebieden geldt een opruimplicht.

Hondenpoep zorgt net als zwerfafval voor een vies straatbeeld. Bovendien is hondenpoep behalve vies en onhygiƫnisch in bepaalde gevallen ook een risico voor de gezondheid. Spelende kinderen zitten regelmatig met hun handen aan hun mond. Wanneer zij in aanraking komen met hondenpoep kunnen zij besmet worden met de hondenspoelworm.

Als gemeente treffen we maatregelen zoals het plaatsen van verbodsborden voor honden bij speelplaatsen/speelvelden, hondenhaltes, hondenuitlaatstroken. Los van alle maatregelen die wij nemen vragen wij de hondenbezitters zich te houden aan de opruimplicht. 

Regels honden uitlaten

Heeft u een hond? Dan vraagt de gemeente dat u zich aan de volgende regels houdt:

  • Honden zijn altijd aangelijnd op openbare plekken. Alleen in de losloopgebieden mogen honden loslopen (zie losloopgebieden)
  • Honden mogen niet komen op kinderspeelplaatsen, in zandbakken, op speelweiden en op begraafplaatsen
  • U bent verplicht de hondenpoep van uw hond op te ruimen binnen de bebouwde kom, met uitzondering van hondentoiletten en losloopgebieden.
  • Honden hebben een halsband om of hebben een ander identificatiekenmerk

De buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente letten erop dat hondeneigenaren zich aan deze regels houden. Als uw hond los loopt of als u de uitwerpselen niet opruimt, dan kunt u een boete krijgen.

Hondentoiletten

Hondentoiletten zijn afgebakende terreinen waar uw hond zijn behoefte mag doen. De gemeente zorgt voor de reiniging van de toiletten, het onderhoud van de omheining en het maaien van het gras.

Hondenhaltes

Op diverse plekken binnen de gemeente zijn zogenoemde hondenhaltes geplaatst. Een hondenhalte is een afvalbak waarin u hondenuitwerpselen weg kunt gooien. Bovenop de afvalbak zit een houder met zakjes om de uitwerpselen mee op te rapen. De afvalbakken worden elke week geleegd.

Meer informatie