Wat doet de gemeenteraad?
De gemeenteraad vertegenwoordigt de bewoners bij het besturen van De Bilt. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente waarna het college van burgemeester en wethouders verantwoordelijk is voor de uitvoering van het beleid. De gemeenteraad controleert vervolgens weer of het beleid ook goed wordt uitgevoerd.
Kortom, de gemeenteraad speelt een centrale rol in het bepalen, controleren en vertegenwoordigen van alles wat binnen een gemeente gebeurt.
Taken gemeenteraad
De gemeenteraad heeft drie belangrijke rollen:
- Vertegenwoordigende rol: raadsleden treden op namens de inwoners. Raadsleden worden door de inwoners eens in de vier jaar gekozen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.
- Kaderstellende rol: raadsleden bepalen de hoofdlijnen van het beleid van de gemeente. Vaak gaat het over onderwerpen die veel bewoners aangaan zoals wonen en werken, fietspaden en wegen en sociale zaken. De gemeenteraad besluit hoeveel geld waaraan wordt besteed (programmabegroting). Ook neemt de gemeenteraad besluiten over gemeentelijke wetten (verordeningen).
- Controlerende rol: de gemeenteraad controleert of het college van burgemeester en wethouders het afgesproken beleid goed uitvoert.
Van plan tot besluit
- Er is een voorstel
-
De meeste plannen en voorstellen komen van het college. De gemeenteraad kan ook met voorstellen komen.
- Voorbereiding
-
De ambtenaren bereiden de voorstellen of plannen voor. Dat doen ze meestal in opdracht van het college.
- Collegevergadering
-
Het college vergadert iedere week. Daar nemen de burgemeester en wethouders besluiten over voorstellen.
- Commissievergadering
-
Voorstellen worden vervolgens besproken tijdens een commissievergadering. In een commissievergadering wordt nog geen besluit genomen. De fracties gebruiken deze vergadering om een beter beeld te krijgen van het voorstel. Dit is ook het moment waarop bewoners kunnen inspreken.
- Gemeenteraadsvergadering
-
De gemeenteraad vergadert elke maand. Tijdens de vergadering neemt de raad besluiten over de voorstellen. Er wordt dan gestemd. Het college moet vervolgens weer de besluiten uitvoeren.
Gemeenteraadsvergaderingen
De gemeenteraad vergadert in principe op de laatste donderdag van de maand. De vergadering begint om 19.30 uur en iedereen is welkom op de publieke tribune om daarbij aanwezig te zijn. De vergaderingen zijn ook te volgen via de livestream. Op de agenda(Verwijst naar een externe website) van de vergadering is te zien welke onderwerpen er besproken worden en waarover besloten gaat worden.
Commissievergaderingen
Voordat onderwerpen op de agenda staan bij de gemeenteraadsvergadering worden ze besproken tijdens een commissievergadering. Deze vergaderingen zijn op dinsdagen en donderdagen, afhankelijk van het onderwerp, en beginnen om 20.00 uur. De raad van De Bilt heeft twee commissies: Burger & Bestuur en Openbare Ruimte. Ook bij de commissievergaderingen is publiek welkom en is er een livestream.
Tijdens de commissievergaderingen neemt de gemeenteraad nog geen besluit. De partijen kunnen tijdens deze bijeenkomsten een beeld vormen van de plannen en een voorlopig oordeel uitspreken. Staat er een onderwerp op de agenda dat u aangaat, dan kunt u tijdens de commissievergaderingen inspreken. De commissieleden kunnen u vragen stellen en nemen uw verhaal mee in hun afweging.
Gast van de raad
De vergaderingen zijn openbaar en iedereen is welkom om de vergaderingen bij te wonen. Als gast van de raad ontvangt u een speciaal programma. U wordt voorafgaand aan de vergadering welkom geheten door een raadslid van een door u gekozen fractie. Na afloop van de vergadering is er gelegenheid om andere raadsleden te ontmoeten en na te praten. U kunt zich hiervoor aanmelden bij de raadsgriffie via e-mail raadsgriffie@debilt.nl(Verwijst naar een e-mailadres).
Denk en doe mee
Raadsleden horen graag uw ideeën en mening. Zijn er ontwikkelingen in de gemeente waar u zich zorgen over maakt? Wilt u de gemeenteraad op de hoogte brengen van uw mening? Heeft u een goed idee voor De Bilt? Wordt er een onderwerp besproken dat u aangaat? Er zijn verschillende manieren om de raad te informeren of om een onderwerp op de agenda te laten plaatsen. Kijk voor meer informatie op de pagina Denk en doe mee.