Trouwen of partnerschap registreren

Wilt u trouwen of uw partnerschap laten registreren in de gemeente De Bilt? U kunt uw datum maximaal 1 jaar van tevoren telefonisch of op het gemeentehuis reserveren.

Eerst reserveren, dan melden

U reserveert eerst telefonisch de datum van uw huwelijk of partnerschapsregistratie. Daarna moet u het huwelijk of partnerschapsregistratie nog schriftelijk melden.

Waar wilt u trouwen?

Natuurlijk kunt u trouwen of uw partnerschap laten registreren op het gemeentehuis. U mag ook één van de andere trouwlocaties kiezen. 

Getuigen kiezen

Bij het huwelijk of de partnerschapsregistratie moeten minimaal, en mogen maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. Iedereen vanaf 18 jaar mag getuige zijn. Heeft u zelf geen getuigen? Dan kunt u de gemeente vragen om 2 personen beschikbaar te stellen als getuige bij uw huwelijk.

Gratis trouwen (alleen voor inwoners)

Op maandagochtend en dinsdagochtend om 10.00 uur kunt u in de gemeente De Bilt gratis trouwen als tenminste één van u beiden staat ingeschreven in de Basisregistratie (BRP) van de gemeente De Bilt. De gratis huwelijksvoltrekking vindt plaats in de spreekkamer in het administratiekantoor. Bij deze ceremonie krijgt u geen persoonlijke toespraak. Bovendien mag u maximaal 4 personen meenemen (inclusief de getuigen).

Eenvoudige ceremonie

Bent u geen inwoner van de gemeente De Bilt en wilt u toch een eenvoudige ceremonie? Dan kunt u, als alternatief voor het kosteloze huwelijk, gebruikmaken van de mogelijkheid om op maandagmorgen en dinsdagmorgen om 10.30 uur tegen een gereduceerd tarief te trouwen.

Deze eenvoudige ceremonie vindt plaats in de spreekkamer in het administratiekantoor. Ook bij deze ceremonie krijgt u geen persoonlijke toespraak. Wel mag u meer personen meenemen, namelijk 8 in plaats van slechts 4 (inclusief de getuigen).

Annuleren huwelijk of partnerschap

Wilt u uw huwelijk of partnerschap annuleren, en heeft u het meldingsformulier al naar ons opgestuurd? Dan rekenen wij daar kosten voor. Deze vindt u in de kostentabel hieronder.

Annuleren eigen trouwambtenaar

Heeft u ons gevraagd om een trouwambtenaar van een andere gemeente aan te wijzen als trouwambtenaar voor uw huwelijk? En is uw verzoek al naar ons opgestuurd? Dan rekenen wij daar kosten voor. Deze vindt u in de kostentabel hieronder.

Kosten

Hieronder vindt u een overzicht van alle voorkomende kosten voor trouwen die de gemeente De Bilt in rekening brengt. Trouwt u op een andere locatie dan de spreekkamer in het administratiekantoor of de trouwzaal in Jagtlust? Reken dan op extra kosten die de trouwlocatie in rekening brengt.

Trouwlocaties Prijs    
Spreekkamer (maximaal 6 personen), maandag en dinsdag om 10.00 uur.
Alleen voor inwoners
€ 0,-    
Spreekkamer (maximaal 10 personen), maandag en dinsdag om 10.30, 11.00 en 11.30 uur € 144,00    
Trouwzaal Jagtlust maandag en dinsdag om 10.00 uur € 271,00    
Trouwzaal Jagtlust maandag 11.00 uur tot en met donderdag 16.00 uur € 392,00    
Trouwzaal Jagtlust vrijdag 10.00 uur tot en met 16.00 uur € 502,00    
Trouwzaal Jagtlust zaterdag 10.00 uur tot en met 16.00 uur € 802,00    
Andere aangewezen permanente trouwlocaties Tarief Jagtlust verhoogd met € 67,40, (na 17.00 uur € 166,00)    
Trouwboekjes Prijs
Leer € 44,30
Kunststof/velours € 22,90
Overig Prijs
Trouwambtenaar van een andere gemeente € 100,00
Ambtelijke getuige, per getuige € 25,00
Annuleren huwelijk, na ontvangst melding voorgenomen huwelijk 25% van bovengenoemde prijzen voor de trouwlocaties
Annuleren van een verzoek voor een trouwambtenaar van een andere gemeente, na ontvangst van een dergelijk verzoek 25% van de prijs voor een trouwambtenaar van een andere gemeente

Hoe laat u uw relatie officieel vastleggen? Met een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Beide vormen zijn juridisch bijna gelijk. De Rijksoverheid geeft meer informatie over trouwen en geregistreerd partnerschap.

Per 1 januari 2018 gelden er nieuwe regels. Dan verandert het automatisch gemeenschap van goederen. Dan geldt een beperkte gemeenschap van goederen, dit betekent dat niet alles meer automatisch van u samen is. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid, onderdeel 'Trouwen, samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap'