Eerste viering Keti Koti in gemeente De Bilt; onderzoekers presenteren boek slavernijverleden

Zaterdag 1 juli presenteren Dick Berents en Anne Doedens (Online Museum De Bilt) hun onderzoek ‘De Bilt en zijn slavernijverleden’ tijdens de eerste viering van Keti Koti in gemeente De Bilt. Het rapport maakt inzichtelijk hoe de betrokkenheid was met de slavernij in tijden van de WIC en de VOC van de zeventiende tot de negentiende eeuw. Er is gekeken naar financiële belangen en betrokkenheid van inwoners en bestuurders van (voormalige) gemeenten in het huidige De Bilt. 

Het programma op 1 juli

Locatie: Jagtlust, Soestdijkseweg Zuid 173, Bilthoven.

12.30 uur: Inloop met muziek
13.00 uur: Monoloog Urmie Plein - 'Ik zeg toch sorry’
13.10 uur: Welkom door Krischan Hagedoorn 
13.15 uur: Toelichting Audrey Kruiniger
13.20 uur: Presentatie boek Slavernij in De Bilt door auteurs Online Museum
13.45 uur: Toespraak burgemeester Sjoerd Potters met reactie op het onderzoek  
13.55 uur: Toespraak werkgroep met hijsen vlag Keti Koti
14.00 uur: Afsluiting met muziek Master Kaseco
14.00 uur: Muziek en hapjes op terrein voor Jagtlust     
15.00 uur: Einde programma

Het onderzoek

In 2022 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen die het college oproept het slavernijverleden van de gemeente in kaart te brengen. Dat onderzoek is verricht door Dick Berents en Anne Doedens van het Online Museum De Bilt, op verzoek van het college van de gemeente. Het rapport ‘De Bilt en haar slavernijverleden’ bevat bronnen- en archiefonderzoek naar betrokkenheid tussen welvarende inwoners en bestuurders en de slavernij. 

Herdenking

1 juli is de jaarlijkse herdenking Keti Koti ('gebroken ketenen'). Nazaten van tot slaaf gemaakten vieren dan het afschaffen van de slavernij. Gemeente De Bilt organiseert dit jaar voor het eerst in de gemeente deze bijeenkomst. Daarbij wordt het rapport gepresenteerd en er zijn toespraken van onder meer burgemeester Sjoerd Potters. 

Het boek is vanaf 1 juli verkrijgbaar in boekhandels in de gemeente.