Nieuwe Biltse kinderburgemeester gezocht!

Gemeente De Bilt heeft inmiddels alweer drie kinderburgemeester mogen benoemen. Voor het schooljaar 2023-2024 zijn we weer op zoek naar een nieuwe kinderburgemeester. We zoeken een kinderburgemeester van 10 t/m 14 jaar, die op wil komen voor het belang van de jeugd. De komende weken kunnen kinderen hiervoor solliciteren met een vlog.

De gemeente nodigt alle kinderburgemeesters in spe uit om te solliciteren vóór woensdag 31 mei. Dat kan met een filmpje (vlog) waarin ze zichzelf presenteren en vertellen wat zij willen doen voor de jeugd in gemeente De Bilt.

Stem van de jeugd

Het idee voor een Biltse kinderburgemeester is ontstaan nadat burgemeester Sjoerd Potters een aantal jaar geleden een brief ontving van een 9-jarige inwoner, met de vraag of er plek is voor een kinderburgemeester.

Burgemeester Potters: “Eigenlijk was ik blij met dit initiatief van deze jonge inwoner. We doen als gemeente immers ook veel dingen die van invloed zijn op de jeugd en hun toekomst. Zij mogen nog niet stemmen voor hun volksvertegenwoordiging, maar hun stem moet wel gehoord worden. Met de komst van een kinderburgemeester geven we ze die stem en kunnen zij zelf een thema aandragen dat aandacht behoeft.”

Taken kinderburgemeester

De kinderburgemeester is allereerst een vertegenwoordiger van de kinderen die wonen in alle dorpen van de gemeente De Bilt. Daarnaast zal hij/zij met de burgemeester mee gaan naar officiële gelegenheden zoals Koningsdag, de intocht van Sinterklaas en de herdenking op 4 mei maar wordt soms ook gevraagd voor ‘eigen’ openingen als bijvoorbeeld de kinderboekenweek. 

“Maar we verwachten meer van de kinderburgemeester dan het ‘doorknippen van lintjes’. We willen dat de kinderburgemeester zich ook hard maakt voor een thema dat leeft onder de jeugd. Denk bijvoorbeeld aan verkeersveiligheid, onderwijs, sport of de samenleving. De kinderburgemeester krijgt de ruimte om, met ondersteuning, een idee verder uit te werken en zelf uit te voeren. We verwachten dan wel dat dat idee verder rijkt dan het opknappen van de speeltuin in zijn/haar eigen straat,” geeft burgemeester Potters aan. Het ambt is voor een heel schooljaar. 

Renske: “Voor mij een jaar om nooit te vergeten!”

De huidige kinderburgemeester Renske Iseger: “Het is heel bijzonder om een jaar lang kinderburgemeester te zijn. Ik heb ontzettend veel mensen ontmoet en ben op plekken geweest waar je als kind anders niet snel komt. Mijn thema ‘meer muziek voor kinderen’ kon ik door workshops, het praten met veel mensen en een mooie Muziekchallenge goed onder de aandacht brengen. Het assisteren van burgemeester Potters, het houden van toespraakjes, het openen van evenementen en heel veel andere bijzondere momenten maken het voor mij een jaar om nooit te vergeten!.”

Sollicitatie en selectie

Kinderen die het ambt van Kinderburgemeester helemaal zien zitten, kunnen met een wervende video solliciteren. De voorwaarden voor deelname en wijze van aanmelden staan op de pagina Kinderburgemeester. Een selectiecommissie met daarin een wethouder, gemeenteraadslid, een vertegenwoordiger van het jongerenwerk, een gemeentelijk communicatieadviseur en medewerker kabinetszaken, kiezen uit alle inzendingen drie kandidaten. Deze drie kandidaten gaan vervolgens op ‘selectiegesprek’. Daar komt een genomineerde kandidaat uit die op ‘sollicitatiegesprek’ gaat bij burgemeester Potters.

Bij de gesprekken zijn de ouders of verzorgers ook aanwezig. Nog voor de zomervakantie maakt de gemeente bekend wie de vierde Biltse kinderburgemeester wordt. De kinderburgemeester wordt na de start van het schooljaar 2023/2024 geïnstalleerd in de gemeenteraad van donderdag 28 september 2023.