Reisdocumentenpiek: drukte bij aanvragen paspoort of identiteitskaart

Vanaf maart dit jaar zullen veel mensen een nieuw reisdocument willen aanvragen.  Het is de komende tijd extra druk doordat 10 jaar geleden de geldigheidsduur van reisdocumenten is gewijzigd van 5 naar 10 jaar. Het is dus belangrijk om ruim op tijd (minimaal 2,5 maanden van te voren) een afspraak te maken om een teleurstelling te voorkomen.

Reden extra drukte

Bijna 10 jaar geleden is de geldigheidsduur van een paspoort en identiteitskaart gewijzigd van 5 naar 10 jaar. Daardoor verlopen er nu veel paspoorten tegelijk. We verwachten hierdoor in de komende periode extra veel aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten.

Wachttijd bij afspraken maken

Door de extra drukte moet men er bij het maken van een afspraak rekening mee houden dat het enige tijd kan duren voor men een afspraak heeft. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het aanvragen van een rijbewijs. De periode tussen afspraak en levering van het paspoort of andere documenten blijft vooralsnog hetzelfde.

Update 15 maart 2024: In de komende periode komt er extra ruimte en misschien kunt u dus uw afspraak naar voren halen. We adviseren iedereen om hiervoor de website in de gaten te houden.

Inspelen op drukte

Wethouder Pim van de Veerdonk: “We hebben deze situatie natuurlijk zien aankomen. Daardoor hebben we het team burgerzaken uitgebreid en de openingstijden iets verruimd. Maar door de enorme vraag blijft het wel druk. We roepen mensen op om bijtijds hun aanvraag te doen.”

Nog een pasfoto nodig? Maak deze buiten de burgerzakenafspraak om

Moet er nog een pasfoto gemaakt worden? Zorg dat er wat extra tijd voor is buiten de afspraaktijd om het reisdocument aan te vragen. Daarmee voorkomen we dat andere afspraken weer uitlopen.

Afspraak maken?

Inwoners kunnen eenvoudig digitaal een afspraak inplannen via www.debilt.nl/afspraak.