Samen avontuurlijke speelplekken inrichten

In de gemeente De Bilt vinden we het belangrijk dat jong en oud zoveel mogelijk bewegen en buiten kunnen zijn. Speelplekken moeten daaraan bijdragen, maar doen dat nu lang niet altijd.

Kinderburgemeester Carmen over avontuurlijk buitenspelen
‘Geen wipkippen maar uitdagende natuurspeelplekken. Een spannende speelplek, met bijvoorbeeld een parcours. Kinderen vinden het dan veel leuker om naar buiten te gaan.'

Veel kinderen spelen het liefst buiten in een plantsoen, in de natuur. Het blijkt dat je daardoor later ook beter bestand bent tegen stress. Mooi meegenomen dus. Daarom geeft de gemeente oude, traditionele speelplekken terug aan de buurt om ze zelf in te richten. We zetten in op natuurspeelplekken met bosjes, boomstammen, klimkeien en andere speelnatuur. Het realiseren en onderhouden van zo’n speelplek doen we samen; inwoners (van jong tot oud), ondernemers en de gemeente. 

Aan de slag in je eigen buurt

Leidraad voor enthousiastelingen

Wil je graag aan de slag om een traditionele natuurplek om te bouwen naar een avontuurlijke natuurspeelplek? Hoe pak je het aan? Hoe krijg je de buurt enthousiast? We helpen je graag met een stappenplan. Daarin vertellen we op welke manier de gemeente je kan begeleiden en ondersteunen. Ook hebben we alvast allerlei veelgestelde vragen beantwoord. Kijk op de pagina Samen inrichten van natuurspeelplekken.