Gezondheidsverklaring

Wilt u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus aanvragen? Hebt u een beperking of bent u 75 jaar of ouder en wilt u uw rijbewijs vernieuwen? In deze gevallen hebt u een Gezondheidsverklaring nodig dat u geschikt bent om te rijden. Het CBR beoordeelt of u rijgeschikt bent. 

Het CBR beoordeelt of u lichamelijk en geestelijk gezond bent om een auto of een ander motorvoertuig te kunnen besturen. Daarvoor moet u een Gezondheidsverklaring invullen, een formulier met vragen over uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Wanneer heb ik een Gezondheidsverklaring nodig?

Een Gezondheidsverklaring van het CBR heeft u in de volgende gevallen nodig:

  • Om medische redenen (bv chronische ziekte)
  • Als uw rijbewijs verloopt op of ná uw 75e verjaardag. Deze (specifieke) eigen verklaring is te koop bij de informatiebalie van het gemeentehuis. U kunt uitsluitend met pin betalen
  • Bij een rijbewijs voor de categorieën C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E en DE, ook bij verlenging
  • Bij omwisseling van een rijbewijs van de Nederlandse Antillen, Aruba of een land buiten de Europese Unie
  • Bij rijbewijzen voor diplomatieke ambtenaren en hun gezinsleden
  • Bij uw eerste rijbewijs, dit regelt uw rijschool

De verklaring vraagt u online aan via Mijn CBR. Soms heeft u ook een medische keuring nodig. In dat geval vult de arts die u keurt, een apart deel in.

Telefonisch aanvragen of afhalen bij CBR-examencentrum

Bent u niet in staat om via Mijn CBR een Gezondheidsverklaring in te vullen? Dan kunt u een Gezondheidsverklaring op papier invullen.

Een papieren Gezondheidsverklaring kunt u telefonisch aanvragen bij de klantenservice van het CBR. U betaalt dan extra voor aangetekende verzending. U kunt de Gezondheidsverklaring ook zelf ophalen bij een van de examencentra van het CBR.

Meer informatie