Openluchtmuseum De Bilt

De gemeente De Bilt kent een grote rijkdom aan kunstwerken in de openbare ruimte. Deze kunstwerken kunnen langs de openbare weg staan, op terreinen van instellingen of bij scholen. Er is werk van bekende en minder bekende kunstenaars, grote en kleine objecten, in het oog springend of wat meer verborgen. En niet alleen in de open lucht maar ook binnen openbare instellingen zoals het gemeentehuis of een sporthal. Voor wie er oog voor heeft is onze gemeente een echt openluchtmuseum.

Om al deze kunst nog beter onder de aandacht te brengen, maakt de gemeente ze stukje bij beetje online toegankelijk. Bij ieder kunstwerk dat in eigendom is van de gemeente komt een informatiebordje. Naast een korte tekst over het werk en de kunstenaar verwijst elk bordje naar de website voor meer informatie. Op deze manier komt het openluchtmuseum De Bilt tot leven voor een groter publiek van inwoners en bezoekers. 

Het eerste werk dat op deze manier wordt ontsloten is Marathon van de Poolse beeldhouwer Bromislaw Chromy (1925-2017) in de entree van de Kees Boeke-sporthal te Bilthoven.

Bromislaw Chromy, Marathon

Bijzonder is het werk Marathon van de Poolse beeldhouwer Bromislaw Chromy (1925-2017) in de entree van de Kees Boeke sporthal. Een aantal dynamisch afgebeelde hardlopers beweegt zich door de vijf Olympische ringen. Eerder was dit kunstwerk te vinden in de sporthal in de Kwinkelier. Het is in 1978 aangekocht bij de tentoonstelling Beelden in De Bilt. Van deze kunstenaar is ook het grote Chopin Monument in Krakau.

(bron: Wim Krommenhoek, Beelden langs de weg: een reis langs kunst in De Bilt)