Recreatie en landschap

Gemeente De Bilt is een groene omgeving waarin bossen, parken, landgoederen, moeras- en weidegebieden liggen. Het ideale uitgangspunt voor recreatie.

De Stichtse Lustwarande

De Bilt maakt onderdeel uit van de Stichtse Lustwarande. Dit is een lange reeks van buitenplaatsen en landgoederen langs de zuidwestelijke kant van de Utrechtse Heuvelrug.

Het gaat om veel landgoederen, de Utrechtse Heuvelrug, de Nieuwe Hollandse Waterlinieen het Vechtplassengebied (Westbroekse Zodden). We werken nauw samen met verschillende natuur- en landschapsbeheerders. Zo houden we de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in stand en waar mogelijk wordt deze ook versterkt.

De Leyen en Beukenburg

Beukenburg en De Leyen bestaan uit agrarische grond en bos. U wandelt er langs oude hakhoutpercelen en door een parkbos met monumentale beukenlanen. De oude beuken worden bewoond door de vleermuis, boommarter, uil en boomkruiper. In het gemengde bos vinden we veel rode bosmieren. Hier is de groene specht op afgekomen. Bijzonder is de aanwezigheid van de das in deze omgeving. Er zijn diverse ruiterpaden (let op: met ingang van 2022 is daarvoor een ruitervignet nodig). 

Meer informatie: Beukenburg, De Leyen - Utrechts Landschap

Hollandse Waterlinies Unesco Werelderfgoed 

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een belangrijke verdedigingslinie uit de Nederlandse geschiedenis. De waterlinie beschermde een groot deel van Holland en de stad Utrecht. In 2021 is deze linie samen met de Stelling van Amsterdam uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed en heeft daarmee de naam gekregen: Hollandse Waterlinies. De linie is 85 km lang met 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen. In gemeente De Bilt liggen 2 forte: fort Ruigenhoek en Fort Voordorp.

Meer informatie: Over de Nieuwe Hollandse Waterlinie - Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Een oase van rust, net buiten de randstad. Hier wandelt of fiets u langs landgoederen, kastelen, een kronkelende rivier, door eeuwenoude bossen, langs zandverstuivingen of over een uitgestrekt heideveld. Bij iedere afslag wordt u verrast door een ander uitzicht, op het hoogste punt van de Heuvelrug raakt u verwonderd door het uitzicht en soms hoort u helemaal niets. Onderweg kunt u in één van de sfeervolle dorpen of stadjes heerlijk vertoeven. 

Meer informatie: Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Noorderpark Ruigenhoek

Tussen onze gemeente en de rand van Utrecht-Noord ligt een prachtig natuur- en recreatiegebied: Noorderpark Ruigenhoek. U kunt er sporten, spelen en genieten. Ga lekker wandelen met de hond, hardlopen door het bos of spelen in het speelbos. Maar er is meer. U kunt er ook forelvissen of een leuke kinderroute lopen. Of bekijk één van de twee forten en leer over de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie/Hollandse Waterlinies.

Ontwikkeling

In de zuidoosthoek van het recreatiegebied Noorderpark Ruigenhoek, nabij Groenekan, realiseert Ontwikkelingsmaatschappij Golf Centrum Utrecht B.V. (GCU B.V.) een openbaar toegankelijke recreatievoorziening die bestaat uit een 9-holes oefengolfbaan met driving range, clubgebouw met horeca en een pannenkoekenhuis. Ontwikkelaar, Recreatieschap Stichtse Groenlanden en gemeente De Bilt werken samen aan deze ontwikkeling.  

Meer informatie over dit gebied: De grootste achtertuin van Utrecht | Noorderpark Ruigenhoek

Wandelen, fietsen en varen

Actief bezig zijn in uw woon- of leefomgeving wint aan populariteit. In de provincie Utrecht zijn veel routes te vinden. Liever zelf een route bepalen, dat kan ook via knooppunten.  

Meer informatie: Wandelnetwerk provincie Utrecht | RoutesinUtrecht.nl

Meer informatie

Recreatie en toerisme:

Natuur en landschap (natuurgebieden, landgoederen, activiteiten):

Natuur- en landschapsbeheer: