Maatregelen tegen sluipverkeer Westbroek

Er is in Westbroek een spitsafsluiting (inrijverbod) voor autoverkeer en motoren. Die is bedoeld om doorgaand (sluip) verkeer te weren. Zo wordt de leefbaarheid en verkeersveiligheid in het dorp en omgeving beschermd. Bewoners en ander bestemmingsverkeer kunnen met een ontheffing wel doorrijden. 
In 2020 is besloten de spitsafsluiting met een camera te handhaven. Het camera en -ontheffingen-systeem worden in 2024 vernieuwd. Voor bewoners blijft veel hetzelfde, maar er zijn ook veranderingen. Hier leest u meer.

Hoe werkt het?

Westbroek is voor iedereen bereikbaar. Via de Burgemeester Huydecoperweg en de Kerkdijk kan dat op alle tijdstippen. 
Op de Korssesteeg geldt op maandag tot en met vrijdag een inrijverbod tijdens de ochtend- en avondspits. Het inrijverbod geldt alleen voor personenauto’s en motoren.  Vrachtverkeer, bedrijfsvoertuigen met een grijs kenteken en tractoren mogen wel altijd doorrijden. 
Met een ontheffing mag ook tijdens de spitsuren over de Korssesteeg gereden worden (zie verderop).

Er is een verschil in rijrichting. 
In de ochtendspits (06.00-09.00 uur) mag zonder ontheffing niet gereden worden vanuit Maartensdijk/Groenekan naar Westbroek. 
In de middagspits (16.00-18.00 uur) mag zonder ontheffing niet gereden worden vanuit Westbroek richting Maartensdijk/Groenekan. 

De camera herkent kentekens. Deze worden automatisch vergeleken met de kentekens van autos met een ontheffing. Als een kenteken niet opgenomen is in het ontheffingenbestand volgt bij de eerste overtreding een waarschuwing. Bij herhaling volgt een bekeuring.

De spitsafsluiting op de Korssesteeg geldt sinds 2009 en is aangegeven met borden. Veel automobilisten negeren het verbod. Het vele autoverkeer tast de leefbaarheid aan op de smalle wegen in het landelijk gebied waarvan ook fietsers en lokaal vrachtverkeer gebruikmaken. Uit onderzoek is gebleken, dat veel forenzen de route over Westbroek gebruiken om de files aan de noordkant van Utrecht te vermijden.

De invoering van de camerahandhaving is tot stand gekomen door de oproep van de werkgroep verkeersveiligheid Westbroek én het vooruitzicht van de werkzaamheden aan de Noordelijke Randweg Utrecht en A27. Zodra de doorstroming van de A27 vergroot is, en daarmee de hoeveelheid sluipverkeer teruggebracht, wordt de noodzaak van camerahandhaving heroverwogen.

De persoonlijke gegevens worden zorgvuldig behandeld volgens de privacywetgeving. De gegevens worden maximaal 72 uur bewaard en daarna verwijderd of geanonimiseerd. De  toestemming om de gegevens te bewaren, kan door de ontheffinghouder op elk moment gestopt worden. Vanaf dat moment worden de gegevens niet meer gebruikt.

Waarom geldt de spitsafsluiting?

De spitsafsluiting, die sinds 2009 geldt, is er om sluipverkeer te weren en daardoor de leefbaarheid in en om Westbroek te vergroten.

Voor wie geldt de spitsafsluiting?

Voor motoren en auto’s die tussen 6:00 – 9:00 uur in de richting Utrecht rijden en tussen 16:00 en 18:00 uur richting Maartensdijk rijden. De afsluiting geldt niet voor:

  • vrachtauto’s, met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg;
  • tractoren;
  • bedrijfsvoertuigen met een grijs kenteken 

Waarom worden bonnen via een camerasysteem uitgeschreven?

Naar aanleiding van de vele klachten over de leefbaarheid en veiligheid is door de werkgroep Verkeersveiligheid gezocht naar maatregelen die de hoeveelheid sluipverkeer kan verminderen. Invoering van een camerasysteem die automatisch overtreders signaleert, kwam hierbij als best haalbaar en wenselijk naar voren.

Wie krijgt een ontheffing?

Iedereen die officieel in Westbroek en Tienhoven woont of werkt komt in aanmerking voor een ontheffing, net als mensen die kinderen op de basisschool hebben of op een kinderdagverblijf. Detailhandel en ondernemers met een baliefunctie kunnen bij de gemeente een account aanvragen waarmee hun klanten ter plekke op de dag van bezoek een dag ontheffing krijgen. Deze dagontheffing moet elke keer worden afgegeven wanneer zij tijdens de spitsperiode via de Korssesteeg zijn gereden (tussen 6:00 – 9:00 in de richting Utrecht en tussen 16:00 en 18:00 in de richting Maartensdijk). 

Hoe vraag ik een ontheffing aan?

U kunt een vijfjarige ontheffing aanvragen via de pagina Ontheffing spitsafsluiting. Een dagontheffing vraagt u terplekke bij het bedrijf dat u bezoekt. Belangrijk: Vraag vooraf of het bedrijf dat u bezoekt aan deze regeling deelneemt.

Hoe lang geldt een ontheffing?

Deze geldt voor 5 jaar. Mensen die niet in aanmerking komen voor een 5-jarige ontheffing en bij een winkel of specialist in Westbroek moeten zijn, kunnen ter plekke een dag ontheffing aanvragen.

Moet ik voor mijn caravan ook een ontheffing aanvragen?

Ja, als een aanhangwagen of caravan zwaarder is dan 750 kilo heeft deze een eigen kenteken nodig en wijkt deze dus af van het trekkende voertuig. De camera registreert automatisch de kentekens. Wanneer het kenteken van een aanhanger of caravan niet in de database met ontheffingen staat, wordt deze als mogelijke overtreder aangemerkt.

Krijgen koeriersdiensten ook een ontheffing?

Als de koeriersdienst een grijs kenteken heeft geldt de spitsafsluiting voor hen niet. In andere gevallen wel. 

Kan ik bij iedere ondernemer een dag ontheffing krijgen?

Nee, dit kan alleen bij detailhandel en ondernemers met een baliefunctie die bij de gemeente een account hebben aangevraagd.

Hoe weet ik of mijn voertuig een ontheffing heeft?

In de brief die u ontvangen heeft bij de afgifte van de ontheffing staat voor welke kentekens een ontheffing is afgegeven en tot welke datum.

Wat gebeurt er met mijn huidige ontheffing?

Uw huidige ontheffing blijft geldig tot de einddatum. Acht weken voordat de ontheffing afloopt ontvangt u hierover bericht en dient u opnieuw een ontheffing aan te vragen.

Wat doet de gemeente met mijn gegevens?

De camera registreert kentekens. Geregistreerde kentekens van ontheffingshouders verwijderen we conform de privacywetgeving na maximaal 72 uur.

Is Westbroek ook langs andere wegen bereikbaar?

Westbroek is vanuit andere richtingen bereikbaar via de Burgemeester Huydecoperweg en de Kerkdijk. Op deze wegen geldt geen spitsafsluiting.

Waarom moet het openbaar ministerie hierover beslissen?

Handhaving met een camera moet aan bepaalde wettelijke voorwaarden voldoen. Het openbaar ministerie controleert dit. Het openbaar ministerie kan handhavend optreden met de gegevens van de camera die de gemeente aan hem aanlevert.

Kan ik als bedrijf een account krijgen waarmee klanten een dagontheffing krijgen?

Ja, indien u kunt aantonen dat u regelmatig klanten ontvangt tijdens de spitsperiode en u zonder aanpassing van de bedrijfsvoering deze niet buiten de spitsen kunt ontvangen, kunt u voor hen een dagontheffing aanvragen. Dit kunt u aanvragen door een mail te sturen naar info@debilt.nl(Verwijst naar een e-mailadres)

Wordt ook het kenteken van mijn scooter, snorfiets of motor geregistreerd?

Het systeem registreert alle type kentekens.

Camerahandhaving is een maatregel om het sluipverkeer te verminderen. Vooral tijdens de werkzaamheden aan de A27 en Noordelijke Randweg Utrecht verwachten we veel extra sluipverkeer via de Korssesteeg. Zodra de doorstroming op de A27 is verbeterd en de hoeveelheid sluipverkeer is verminderd, heroverwegen we de noodzaak van de camerahandhaving. Naar verwachting is dat een zaak die jaren duurt.

Ook monitoren we vanaf de start het effect en werking van het systeem en voeren we, indien nodig, aanpassingen door in overleg met de werkgroep Verkeersveiligheid. Als daar aanleiding toe kan de waarschuwingsperiode worden verlengd. Deze afweging maakt de gemeente samen met OM en de werkgroep Verkeersveiligheid.

Gemeente De Bilt:
Theo van den Hurk
Adviseur verkeer en vervoer
Telefoon: 030 - 228 94 11(Verwijst naar een telefoonnummer)
E-mail: t.vandenhurk@debilt.nl(Verwijst naar een e-mailadres)

Werkgroep Verkeersveiligheid:
Marco Gomes of Gert Jan Braas
E-mail: veiligheid.westbroek@gmail.com(Verwijst naar een e-mailadres)