Glasvezel in gemeente De Bilt

Wij werken vanuit huis, streamen muziek en films, volgen online onderwijs, communiceren met instellingen en ons sociale leven speelt zich deels af op het web. Steeds meer apparaten kunnen worden aangesloten op het internet en gebruiken ook steeds meer data. Glasvezel maakt sneller en stabieler internet mogelijk dan een coax- of koperaansluiting. Het is een eigentijdse en toekomstbestendige wijze om huizen en bedrijven aan te sluiten op het internet.

 

Wat is de rol van de gemeente?

De Telecommunicatienetwerken zijn in Nederland geprivatiseerd. Bedrijven of collectieven kunnen zelf bepalen of, wanneer en waar zij een glasvezelnetwerk willen aanleggen. De precieze regels zijn vastgelegd in de Telecomwet. Als gemeente zijn wij verplicht partijen toe te laten. We kunnen niet tegenhouden dat glasvezel-aanbieders een netwerk aanleggen en dat daarvoor werkzaamheden worden gedaan. 

Wel kunnen wij in gesprek gaan met marktpartijen en wensen aangeven om tot een beter resultaat te komen voor onze inwoners en bedrijven. De gemeente vindt het belangrijk dat de aanleg van glasvezel zorgvuldig plaatsvindt met zo min mogelijk overlast voor bewoners en bedrijven. 

Aan u de keuze!

U beslist óf u wilt overstappen naar glasvezel en voor welke aanbieder u kiest. De verschillende bedrijven rekenen andere prijzen voor internet via glasvezel. U beslist ook of u nu al een aansluiting wilt of daarmee liever wacht. Het ene abonnement is mogelijk eerder beschikbaar dan het andere. Doe wat in uw situatie goed is, die keuze moet u zelf maken. Daar kan en mag een gemeente zich niet in mengen.

Zorg dat u altijd om legitimatie vraagt, voordat u een medewerker van een telecombedrijf toegang tot uw woning geeft. U weet dan zeker met wie u te maken heeft.

Samenwerkingsovereenkomst

Afspraken met telecompartijen worden vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst (SOK). Hierin staat ook wat deze partijen van de gemeente mogen verwachten. Gemeente De Bilt heeft een samenwerkingsovereenkomst met Delta gesloten. 

Veelgestelde vragen

Gemeente De Bilt krijgt momenteel veel vragen van inwoners over de aanleg van een glasvezelnetwerk in Maartensdijk, Westbroek, Hollandsche Rading en Groenekan. De meest voorkomende hebben wij hier voor u verzameld.

Ja, de gemeente heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Delta. Andere aanbieders hebben nog geen aanvraag ingediend. 

Nee, u kunt zelf bepalen of u wilt overstappen op glasvezel of niet.

Nee, wij beperken ons op dit moment tot informatie via de gemeentelijke website. Medewerkers van de gemeente gaan ook niet langs de deuren. U kunt wel worden bezocht door glasvezelbedrijven of van hen reclame ontvangen.

Voor de aanleg van glasvezel wordt het trottoir (of soms een deel van de straat) opengebroken door de aannemer van de aanbieder. Dat geeft overlast. De gemeente spreekt met de aanbieder van glasvezel af dat de de overlast zoveel mogelijk beperkt wordt. 

Over de duur en inhoud van de werkzaamheden worden aanwonenden geïnformeerd door de aanbieder of de aannemer.