Glasvezel in gemeente De Bilt

Wij werken vanuit huis, streamen muziek en films, volgen online onderwijs, communiceren met instellingen en ons sociale leven speelt zich deels af op het web. Steeds meer apparaten kunnen worden aangesloten op het internet en gebruiken ook steeds meer data. Glasvezel maakt sneller en stabieler internet mogelijk dan een coax- of koperaansluiting. Het is een eigentijdse en toekomstbestendige wijze om huizen en bedrijven aan te sluiten op het internet.

Op steeds meer plekken in Nederland worden glasvezelnetwerken aangelegd. In de kernen De Bilt en Bilthoven ligt al een glasvezelnetwerk. Het ligt in de verwachting dat er op termijn ook een glasvezelnetwerk in de groene kernen en het buitengebied komt.

 

Wat is de rol van de gemeente?

De Telecommunicatienetwerken zijn in Nederland geprivatiseerd. Bedrijven of collectieven kunnen zelf bepalen of, wanneer en waar zij een glasvezelnetwerk willen aanleggen. De precieze regels zijn vastgelegd in de Telecomwet. Als gemeente zijn wij verplicht partijen toe te laten. Wij hebben geen commercieel belang of voorkeur.

Wel kunnen wij in gesprek gaan met marktpartijen en wensen aangeven om tot een beter resultaat te komen voor onze inwoners en bedrijven. De gemeente vindt het belangrijk dat de aanleg van glasvezel zorgvuldig plaatsvindt met zo min mogelijk overlast voor bewoners en bedrijven. Wij dagen de marktpartijen uit om hier een goed plan voor te bedenken en samen te werken om overlast te minimaliseren.

Aan u de keuze!

U beslist óf u wilt overstappen naar glasvezel en voor welke aanbieder u kiest. De verschillende bedrijven rekenen andere prijzen voor internet via glasvezel. U beslist ook of u nu al een aansluiting wilt of daarmee liever wacht. Het ene abonnement is mogelijk eerder beschikbaar dan het andere. Doe wat in uw situatie goed is, die keuze moet u zelf maken. Daar kan en mag een gemeente zich niet in mengen.

Zorg dat u altijd om legitimatie vraagt, voordat u een medewerker van een telecombedrijf toegang tot uw woning geeft. U weet dan zeker met wie u te maken heeft.

Samenwerkingsovereenkomst

Afspraken met telecompartijen worden vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst (SOK). Hierin staat ook wat deze partijen van de gemeente mogen verwachten. Zodra een dergelijke overeenkomst is gesloten en de gemeente een zogenaamd ‘instemmingsbesluit’ heeft genomen, informeren wij inwoners hier uiteraard over.

Wij hebben gezien dat sommige partijen ook in onze gemeente, campagne aan het voeren zijn. Dit is voor eigen risico. Gemeente De Bilt heeft nog geen samenwerkingsovereenkomst gesloten, met geen enkele partij. Desondanks is het goed om te weten dat er meerdere partijen op de Nederlandse markt actief zijn.

Veelgestelde vragen

Gemeente De Bilt krijgt momenteel veel vragen van inwoners over de mogelijke aanleg van een glasvezelnetwerk in Maartensdijk, Westbroek, Hollandsche Rading en Groenekan. De meest voorkomende hebben wij hier voor u verzameld.

In Nederland worden op steeds meer plekken glasvezelnetwerken aangelegd. In de kernen De Bilt en Bilthoven ligt al een glasvezelnetwerk. Het ligt in de verwachting dat er op termijn ook een glasvezelnetwerk in Maartensdijk, Westbroek, Hollandsche Rading en Groenekan komt.

Nee. De gemeente heeft nog geen samenwerkingsovereenkomst gesloten, met geen enkele partij. Er is ook geen instemmingsbesluit genomen.

Nee, u kunt zelf bepalen of u wilt overstappen op glasvezel of niet.

Nee, wij beperken ons op dit moment tot informatie via de gemeentelijke website. Medewerkers van de gemeente gaan ook niet langs de deuren. Ukunt wel worden bezocht door glasvezelbedrijven of van hen reclame ontvangen.

In gesprekken met marktpartijen die een glasvezelnetwerk willen aanleggen, zal de gemeente de wens uiten dat overlast voor omwonenden zo veel mogelijk beperkt wordt.