Kopen of huren van de gemeente

Soms verkoopt of verhuurt de gemeente grond of gebouwen. Wij zijn verplicht om zulke plannen bekend te maken, zodat geïnteresseerde partijen kunnen reageren. 

Op deze pagina vindt u onze plannen voor verkoop en verhuur van gebouwen en grond.

Voornemen tot verhuur dorpshuis Westbroek

De gemeente De Bilt is van plan om het dorpshuis Westbroek, gelegen aan Pr. Christinastraat 2 te Westbroek, te verhuren aan de Stichting Dorpshuis Westbroek. Deze voorgenomen verhuur gebeurt volgens het Didam-arrest, dat bepaalt dat overheden alle potentiële gegadigden gelijke kansen moeten bieden bij de verkoop of verhuur van onroerende zaken.

De gemeente heeft bij de afweging tot verhuur geconcludeerd dat de Stichting Dorpshuis Westbroek de enige serieuze gegadigde is. Deze conclusie is gebaseerd op de volgende overwegingen:

  1. Specifieke binding met de gemeenschap: De Stichting Dorpshuis Westbroek heeft een nauwe historische en organisatorische band met de dorpsgemeenschap van Westbroek. Zij vervult al jarenlang een belangrijke rol bij het beheren en exploiteren van het dorpshuis, en heeft bewezen een duurzame relatie met de gemeenschap te onderhouden.
  2. Continuïteit van dienstverlening: De stichting heeft de noodzakelijke expertise opgebouwd in het beheer van het dorpshuis en het organiseren van maatschappelijke en sociale activiteiten. De continuïteit van deze dienstverlening komt in het geding als een andere partij wordt aangesteld.
  3. Bijdrage aan maatschappelijke doelen: De stichting voert haar werkzaamheden uit zonder winstoogmerk en draagt bij aan de versterking van sociale cohesie en het welzijn van de inwoners van Westbroek. Dit sluit aan bij de maatschappelijke doelen die de gemeente nastreeft voor het dorpshuis.
  4. Financiële draagkracht: De stichting heeft in het verleden bewezen financieel in staat te zijn om het dorpshuis op een verantwoorde wijze te beheren, en heeft een stevige bedrijfsvoering die voortzetting van de exploitatie waarborgt.

Gelet op deze overwegingen heeft de gemeente De Bilt besloten dat er in redelijkheid geen andere serieuze gegadigden zijn voor de verhuur van dorpshuis Westbroek.

Reageren

Heeft u als belanghebbende bezwaren tegen de voorgenomen verhuur? Dan kunt u bezwaar indienen binnen 20 kalenderdagen na datum van deze publicatie van dit voornemen (dit voornemen is gepubliceerd op 6 november 2024). Dit kunt u doen door een kort geding aanhangig te maken bij de rechtbank Midden-Nederland (locatie Utrecht). Blijft een kort geding uit, dan is de gemeente vrij om (verder) gevolg te geven aan haar voornemen tot verhuur.

Deze termijn is een vervaltermijn. Bij uitblijven van een tijdig bericht, vervalt het recht om tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. Gemeente De Bilt en de hurende partij worden onredelijk benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.

Tegen de voorgenomen verhuur kan geen zienswijze of bezwaar worden ingediend, dan wel beroep worden ingesteld in de zin van de Algemene wet bestuursrecht.

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

Procedure uitgifte onroerende zaken (Didam-arrest)

De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 het ‘Didam-arrest’ gewezen. Uit dit arrest volgt dat gemeenten bij uitgifte van onroerende zaken (zoals verkoop en verhuur) transparant moeten handelen, zodat iedere gegadigde kenbaar kan maken dat deze ook in aanmerking wil komen om een dergelijke overeenkomst te sluiten.