Bestrijding van ratten

De gemeente De Bilt wil overlast van ratten voorkomen, samen met bewoners en Woonstichting SSW. De gemeente neemt de regie over de beheersing van ratten en wil met voorlichting en preventie overlast voorkomen. Het bestrijden van ratten is namelijk aan steeds strengere regelgeving gebonden. Gebruik van gif is verboden.

Melden ongedierte

Melden

Getekende rat met uitroepteken en uitgeschreven tekst 'Gemeente De Bilt, rattenoverlast, wat kun jij doen? en 'Meld rattenoverlast'

Het is voor de gemeente erg belangrijk om een melding te ontvangen wanneer ratten worden gesignaleerd. Alle meldingen die de gemeente ontvangt worden doorgestuurd naar het bestrijdingsbedrijf waarmee de gemeente samenwerkt. Zij analyseren en bewaken de meldingen en komen in actie wanneer dit nodig is. Het is dus niet zo dat de gemeente op iedere melding actie onderneemt.

Rattenhol ontdekt?

Voordat u dit meldt kunt u nagaan of dit hol nog wordt gebruikt. Dit kunt u controleren door het hol dicht te trappen of er enkele takjes op te leggen. Is het hol na enkele dagen weer geopend, dan is het in gebruik. Maak er in dat geval melding van.

Rattenholen worden ook vaak verward met die van veldmuizen of van mollen. Holen van ratten hebben een doorsnede van tenminste 5 cm. Holen van muizen en mollen zijn doorgaans kleiner.

Uitwerpselen spitsmuis gemeten met houten liniaal
Uitwerpselen spitsmuis

Uitwerpselen gevonden?

Lang niet alle uitwerpselen zijn van ratten. Rattenuitwerpselen worden vaak verward met die van spitsmuizen. U kunt dit gemakkelijk zelf controleren.

Uitwerpselen bruine rat
Uitwerpselen bruine rat

Een uitwerpsel van een rat is kleverig en hard, die van een spitsmuis valt uiteen wanneer u er met een vinger op drukt. Heeft u twijfels over de herkomst, maak dan een foto en voeg deze bij de melding.