Jeugdhulp
Zoekt u hulp of begeleiding voor uw kind, bijvoorbeeld omdat uw kind een beperking heeft of een gedragsprobleem? Wilt u hulp bij het oplossen van problemen in uw gezin? Of heeft u een kleine of grote vraag over opvoeden en opgroeien?
Voor alle hulp en ondersteuning voor uw kind en vragen over de opvoeding kunt u terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) De Bilt.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin De Bilt
Het CJG is voor de gemeente De Bilt aanspreekpunt voor alle vormen van jeugdhulp. Het CJG geeft u advies en bekijkt samen met u wat het beste is. Ook kan het CJG u zelf hulp bieden en begeleiden naar passende ondersteuning of jeugdhulp door anderen. Alle informatie en advies is gratis, deskundig en onpartijdig.
Binnen het CJG werken onder meer opgroei- en opvoedconsulenten, gezinsbegeleiders en orthopedagogen om u te adviseren en de ondersteuning te geven die u nodig heeft. Ook heeft het CJG goed contact met o.a. huisartsen, scholen, GGD, kinderopvang en welzijnsorganisaties zoals Stichting MENS De Bilt. Door dit uitgebreide netwerk hoeft u zelf niet meer te zoeken bij welke organisatie u moet zijn.
Voor wie?
Voor ouders, kinderen en jongeren tot 18 jaar die ingeschreven staan in gemeente De Bilt, en voor professionals die werken met de voorgenoemde doelgroepen. Let op: onder gemeente De Bilt vallen ook Bilthoven, Maartensdijk, Hollandsche Rading, Groenekan en Westbroek.
Wat?
Voor alle vragen over opvoeden en opgroeien. Van zwangerschap tot een kind volwassenen is. Van bedplassen tot grensoverschrijdend gedrag. Van faalangst tot (vecht)scheidingen. Geen vraag is te groot of te klein!
Waar?
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) De Bilt 030-229 50 50 (op werkdagen tussen 09.00 en 13.00 uur) of info@cjgdebilt.nl. Kijk ook op de website www.cjgdebilt.nl
Wanneer niet?
- Bij 18 jaar of ouder: Neem dan contact op met het Sociaal Team via 030-727 15 57 (op werkdagen van 08.30 - 15.00 uur) of via sociaalteam@mensdebilt.nl.
- Bij crisissituaties: Direct gevaar? Bel het alarmnummer 112. Bij twijfel over veiligheid bel Veilig Thuis 0800-2000.
In de regio Zuid Oost Utrecht werken de gemeenten De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist samen om de benodigde professionele zorg in te kopen bij zorgaanbieders. Het CJG kan u helpen bij het doorverwijzen naar deze zorgaanbieders.
Voor een overzicht van gecontracteerde zorgaanbieders in onze regio verwijzen wij u naar de website www.zorgleverancierszou.nl
Iedereen die contact heeft met het CJG over hulp of zorg, kan daar ondersteuning bij krijgen in de vorm van onafhankelijke cliëntondersteuning. Het belang van de cliënt is altijd het uitgangspunt. In gemeente De Bilt is de onafhankelijke cliëntondersteuning geregeld via MEE. De cliëntondersteuning van MEE is gratis. De cliëntondersteuners zijn niet in dienst van gemeenten of van het CJG.
Meer informatie vindt u op de website: www.mee.nl/onafhankelijke-clientondersteuning.
Alle (pleeg)kinderen, (pleeg- of groot)ouders en verzorgers die te maken hebben met de jeugdhulp, hebben volgens de Jeugdwet recht op een onafhankelijke vertrouwenspersoon. Daarvoor kunnen zij terecht bij het AKJ –vertrouwenspersonen in de jeugdhulp.
Het kan gebeuren dat u ontevreden bent over de hulp die u krijgt. Als u er niet uitkomt met een hulpverlener of het CJG, neem dan contact op met een vertrouwenspersoon van het AKJ. Zij informeren u over uw rechten en geven advies. Ook kan de vertrouwenspersoon u ondersteunen bij het opstellen van een klachtbrief en bij een gesprek met een hulpverlener of het CJG.
Ondersteuning door een vertrouwenspersoon van het AKJ is gratis. De vertrouwenspersonen zijn niet in dienst van gemeenten of van het CJG.
Meer informatie vindt u op de website: www.akj.nl.
Het CJG werkt met behulp van de Verwijsindex. De Verwijsindex is een systeem waarin o.a. leerkrachten, hulpverleners en andere professionals kunnen vermelden dat zij zorg bieden of betrokken zijn bij uw kind (tot 23 jaar). Meer informatie vindt u op de website: www.verwijsindexmiddennederland.nl.
Het CJG werkt met behulp van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Dit is een wettelijke verplichting. De meldcode helpt professionals bij vermoedens van huiselijk geweld en/of kindermishandeling.
Meer informatie vindt u op de website van de rijksoverheid (meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling).