Afval voorkomen

Wij werken aan een duurzame toekomst voor inwoners van nu én generaties die nog gaan volgen. Zo zijn er verschillende manieren om afval te voorkomen. U kunt bijvoorbeeld reclame weren uit de brievenbus, spullen aanbieden of kopen bij de Kringloopwinkel of kapotte apparaten (laten) repareren bij het Repair Café.

Ja, Nee/Ja en Nee/Nee-sticker

Inwoners kunnen een ja-sticker op hun brievenbus plakken als ze commercieel drukwerk (reclamefolders) willen ontvangen. Voortaan moeten inwoners expliciet aangeven dat ze dit willen ontvangen. Hiermee dringen we de hoeveelheid commercieel drukwerk flink terug. Dat scheelt papier, drukinkt, transport en afvalverwerking. De huidige nee-ja en nee-nee-stickers blijven van kracht.

  • Met de ja-sticker geeft u aan dat u huis-aan-huis bladen én reclame wilt ontvangen. Online kan dat voor een deel van de folderverspreiders via www.inmijnbus.nl(Verwijst naar een externe website);
  • Met nee/ja-sticker geeft u aan dat u geen reclame wilt ontvangen, maar wél de  huis-aan-huis bladen;
  • Met de nee/nee-sticker geeft u aan dat geen huis-aan-huis bladen wilt ontvangen.

De stickers zijn gratis af te halen bij de receptie tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Heeft u geen ja-sticker én ontvangt u toch commercieel drukwerk (reclamefolders)? Maak dan een melding openbare ruimte

Zero Waste raamsticker

U kunt afval ook voorkomen door boodschappen te doen met minder verpakkingsmateriaal. Dit kan u doen door uw eigen zakje of bakje mee te nemen en deze in de winkel te vullen met onverpakte producten. 

De winkels waar u welkom bent om boodschappen te doen met uw eigen verpakking zijn te herkennen aan de raamsticker van Zero Waste Nederland. Deze stickers zijn gratis af te halen bij de receptie tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Bent u ergens welkom met uw eigen verpakking en hangt er nog geen sticker? Attendeer dan de ondernemer op deze sticker.

Repair Café Bilthoven

Afval voorkomen kan ook door spullen te repareren. Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren: de reparatie van kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed enzovoorts.

Bij de Repair Cafés zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis op allerlei terreinen. Het repareren van spullen voorkomt dat deze vroegtijdig worden weggegooid. Hierdoor zijn minder grondstoffen en energie nodig voor het maken van nieuwe producten. Ook voorkomt reparatie CO2-uitstoot. Want bij de productie van nieuwe producten – en het recyclen van oude – komt CO2 vrij. Een van de eerste Repair Cafés in Nederland is in 2011 gestart in De Bilt. Kijk voor meer informatie op de website van het Repair Café Bilthoven(Verwijst naar een externe website).

Kringloopwinkels

De Bilt

Bilthoven

Emmaus Bilthoven(Verwijst naar een externe website), Julianalaan 27

Westbroek

Kringloop Molen De Kraai(Verwijst naar een externe website), Westbroekse Molenweg 28

Duurzame organisaties