Afval voorkomen

Er zijn verschillende manier om afval te voorkomen, door bijv. reclame te weren uit de brievenbus, spullen aan te bieden of te kopen bij de Kringloopwinkel of kapotte apparaten te (laten) repareren bij het Repair Café.

Nee/Ja of Nee/Nee-sticker

Wilt u geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer ontvangen? Gebruik de Nee/Ja of Nee/Nee-sticker, gratis af te halen bij de receptie tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Zero Waste raamsticker

U kunt afval ook voorkomen door boodschappen te doen met minder verpakkingsmateriaal. Dit kan u doen door uw eigen zakje of bakje mee te nemen en deze in de winkel te vullen met onverpakte producten.
De winkels waar uw welkom bent om boodschappen te doen met uw eigen verpakking zijn te herkennen aan de raamsticker van Zero Waste Nederland. Deze stickers zijn  gratis af te halen bij de receptie tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Bent u ergens welkom met uw eigen verpakking en hangt er nog geen sticker? Attendeer dan de ondernemer op deze sticker.

Repair Café Bilthoven

Afval voorkomen kan ook door spullen te repareren. Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren: de reparatie van kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed enzovoorts.

Bij de Repair Cafés zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis op allerlei terreinen. Het repareren van spullen voorkomt dat deze vroegtijdig worden weggegooid. Hierdoor zijn minder grondstoffen en energie nodig voor het maken van nieuwe producten. Ook voorkomt reparatie CO2-uitstoot. Want bij de productie van nieuwe producten – en het recyclen van oude – komt CO2 vrij. Een van de eerste Repair Cafés in Nederland is in 2011 gestart in De Bilt. Kijk voor meer informatie op de website van het Repair Café Bilthoven.

Kringloopwinkels

De Bilt

Bilthoven