Afvalsoorten

GFT

Meer dan 30% van het restafval bestaat nu nog uit groente-, fruit- en tuinafval (GFT).

GFT bevat veel waardevolle grondstoffen om compost mee te maken. Door goed scheiden van GFT houden we niet alleen minder restafval over maar behouden we ook belangrijke biologische voedingsstoffen voor in de tuin en landbouw.

Lees meer over wat er wel en niet bij het GFT mag op Doemeermetafval.nl

Het gescheiden ingezamelde GFT-afval wordt vergist waarmee groene stroom wordt opgewekt. Van al het GFT-afval uit de Utrechtse gemeenten worden 4.000 huishoudens voorzien van elektriciteit. Wat overblijft van de vergisting wordt vervolgens verwerkt tot compost.

Wist u dat u tijdens de landelijke compostdag, in het voorjaar, gratis een zak compost kunt halen op de Milieustraat?

Papier

De gemeente heeft alle laagbouwadressen voorzien van een papiercontainer. Als u geen container heeft, bijvoorbeeld omdat u in de hoogbouw woont, dan kunt u natuurlijk ook uw oud papier goed gebundeld of in een kartonnen doos aanbieden. 

Bij Afval ophalen kunt u op de Afvalkalender zien wanneer het oud papier wordt opgehaald.

Oud papier kunt u kwijt bij diverse scholen, kerken en verenigingen, onder Afval wegbrengen vindt u de locaties. Op de inzameldagen halen zij het papier zelf op en delen in de opbrengst.

Minder papier in de bus?

Haal een Nee/Ja of Nee/Nee sticker bij de informatiebalie van het gemeentehuis.

PMD

Een groot deel van ons afval bestaat uit plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD).

Hoe meer PMD we inzamelen, des te minder restafval blijft er over. Dat is beter voor het milieu, omdat er minder restafval verbrand hoeft te worden. Door afval thuis goed te scheiden, leveren we samen een belangrijke bijdrage aan het bereiken van de doelstelling om de gemiddelde hoeveelheid restafval terug te brengen van 200 kilo naar 100 kilo per persoon per jaar in 2020. Daarnaast houden we de kosten zo laag mogelijk.

Wilt u weten wat er wel of niet bij het PMD mag, kijk dan op de website Doemeemetpmd.nl

Tips

Beperk het volume van uw PMD door de dop van de plastic fles, flacon of drankenkarton te draaien, de verpakking plat te drukken of uit te vouwen en dan de dop er weer op te schroeven.

  • Prop geen plastic en metalen bij elkaar, maar doe ze apart in de kliko of verzamelcontainer
  • PMD wordt bij de inzameling en overslag op het oog gecontroleerd. Gebruik daarom alleen doorzichtige zakken of gooi het los in de kliko of verzamelcontainer.

Sinds de komst van de ondergrondse PMD-containers en de PMD-kliko's zijn de gratis plastic PMD-zakken niet meer verkrijgbaar.

Textiel

Textiel kunt u in speciale containers doen. Naast kleding kunt u ook keukentextiel, handdoeken, schoenen en knuffels aanbieden. Het textiel mag ook kapot zijn als het maar wel schoon is. Stop alles in een gesloten zak. Zo kan de inhoud niet nat of vuil worden. Let er wel op dat de zak door de opening van de container past. De containers staan op verschillende locaties:

  • De Bilt: Weltevreden, Biltstein, Aeolusweg, Sint Laurensweg en Henri Dunantplein
  • Bilthoven: Planetenbaan, Neptunuslaan, Donsvlinder, Leyenseweg, Vinkenlaan, Kwinkelier en Gregoriuslaan
  • Maartensdijk: Prinses Marijkelaan, Maertensplein
  • Groenekan: Groenekanseweg
  • Hollandsche Rading: Spoorlaan.
  • Westbroek: Schutmeesterweg.

Inzameling aan huis

  • Week 8 (21 tot en met 25 februari 2022) door de BIGA

Meer informatie