Afvalsoorten

Waarom afval scheiden?

Afval zit boordevol grondstoffen en energie. Daarom is het belangrijk om afval zoveel mogelijk vooraf te scheiden. Afval kan hierdoor nog beter worden gerecycled en hergebruikt. Voor een groot deel van verschillende afvalstromen kunt u in de Milieustraat terecht. Hieronder vindt u een overzicht van alle soorten afval die binnen de gemeente voorkomen, met een toelichting hoe dit afval weggebracht hoort te worden.

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT)

Meer dan 30% van het restafval bestaat nu nog uit groente-, fruit- en tuinafval (GFT).

GFT bevat veel waardevolle grondstoffen om compost mee te maken. Door goed scheiden van GFT houden we niet alleen minder restafval over maar behouden we ook belangrijke biologische voedingsstoffen voor in de tuin en landbouw.

Lees meer over wat er wel en niet bij het GFT op de website van Milieucentraal.

Het gescheiden ingezamelde GFT-afval wordt vergist waarmee groene stroom wordt opgewekt. Van al het GFT-afval uit de Utrechtse gemeenten worden 4.000 huishoudens voorzien van elektriciteit. Wat overblijft van de vergisting wordt vervolgens verwerkt tot compost.

Papier

De gemeente heeft alle laagbouwadressen voorzien van een papiercontainer. Als u geen container heeft, bijvoorbeeld omdat u in de hoogbouw woont, dan kunt u natuurlijk ook uw oud papier goed gebundeld of in een kartonnen doos aanbieden. 

Bij Afval ophalen kunt u op de Afvalkalender zien wanneer het oud papier wordt opgehaald.

Oud papier kunt u kwijt bij diverse scholen, kerken en verenigingen, onder Afval wegbrengen vindt u de locaties. Op de inzameldagen halen zij het papier zelf op en delen in de opbrengst.

Minder papier in de bus?

Haal een Nee/Ja of Nee/Nee sticker bij de informatiebalie van het gemeentehuis.

Plastic, metaal en drankpakken (PMD)

Een groot deel van ons afval bestaat uit plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (PMD).

Hoe meer PMD we inzamelen, des te minder restafval blijft er over. Dat is beter voor het milieu, omdat er minder restafval verbrand hoeft te worden. Door afval thuis goed te scheiden, leveren we samen een belangrijke bijdrage aan het bereiken van de doelstelling om de gemiddelde hoeveelheid restafval terug te brengen van 200 kilo naar 100 kilo per persoon per jaar in 2020. Daarnaast houden we de kosten zo laag mogelijk.

Wilt u weten wat er wel of niet bij het PMD mag, kijk dan op de website Doemeemetpmd.nl

Tips

Beperk het volume van uw PMD door de dop van de plastic fles, flacon of drankenkarton te draaien, de verpakking plat te drukken of uit te vouwen en dan de dop er weer op te schroeven.

  • Prop geen plastic en metalen bij elkaar, maar doe ze apart in de kliko of verzamelcontainer
  • PMD wordt bij de inzameling en overslag op het oog gecontroleerd. Gebruik daarom alleen doorzichtige zakken of gooi het los in de kliko of verzamelcontainer.

Sinds de komst van de ondergrondse PMD-containers en de PMD-kliko's zijn de gratis plastic PMD-zakken niet meer verkrijgbaar.

Textiel

Textiel kunt u in speciale containers doen. Naast kleding kunt u ook keukentextiel, handdoeken, schoenen en knuffels aanbieden. Het textiel mag ook kapot zijn als het maar wel schoon is. Stop alles in een gesloten zak. Zo kan de inhoud niet nat of vuil worden. Let er wel op dat de zak door de opening van de container past. De containers staan op verschillende locaties:

  • De Bilt: Weltevreden, Biltstein, Aeolusweg, Sint Laurensweg en Henri Dunantplein
  • Bilthoven: Planetenbaan, Neptunuslaan, Donsvlinder, Leyenseweg, Vinkenlaan, Kwinkelier en Gregoriuslaan
  • Maartensdijk: Prinses Marijkelaan, Maertensplein
  • Groenekan: Groenekanseweg
  • Hollandsche Rading: Spoorlaan.
  • Westbroek: Schutmeesterweg.
Kaart locaties textielcontainers

Houten producten

Er zijn veel verschillende houten producten, zoals bielzen, planken, schuttingen en vloeren. En hout kan onder andere onbehandeld, geverfd en geïmpregneerd zijn. Al die grote stukken hout kunt u naar de Milieustraat brengen. Schoon hout (zonder impregneermiddel, lijm, houtrot of schimmel) gaat naar de spaanplaatindustrie. Geverfd of geïmpregneerd hout gaat naar de afvalverbranding. De schadelijke stoffen uit het hout (bijvoorbeeld zware metalen) blijven bij de afvalverbranding in de as achter en worden apart verwerkt. Hout dat nog goed is (bijvoorbeeld deuren, planken of een houten kast) kunt u ook verkopen, naar een kringloopwinkel of handel in tweedehands bouwmaterialen brengen, zo voorkomt u dat het afval wordt.

Grote metalen of ijzeren producten

Grote metalen of ijzeren producten, zoals een kapotte grasmaaier (niet elektrisch), fiets of dakgoot, kunt u naar de Milieustraat brengen. Metalen, zoals staal (ijzer), aluminium, koper, lood en zink, zijn heel waardevol als grondstof en oneindig te recyclen. Na inzameling en sortering worden ze omgesmolten en dan kunnen er weer nieuwe producten van gemaakt worden, zoals onderdelen van fietsen en auto’s.

Elektrische apparaten

Ingezamelde elektrische apparaten worden milieuvriendelijk verwerkt. Het merendeel van de materialen, zoals staal, aluminium, koper, kunststoffen, glas, hout en PUR-poeder, kunnen daardoor opnieuw gebruikt worden om nieuwe producten mee te maken. Met kapotte apparaten kunt u ook terecht bij een repair-café voor herstel, om te voorkomen dat het afval wordt. 

Vlakglas

Vlakglas is een verzamelnaam voor meerdere soorten glas die in een woning worden gebruikt, zoals glas van spiegels, een aquarium en glas van fotolijsten. Lever vlakglas apart in bij de milieustraat, het hoort niet in de glasbak. Dubbel glas kunt u inclusief de metalen rand en kit inleveren. Recyclingbedrijven sorteren de scherven van verschillende glassoorten. Materiaal dat geen glas is, zoals folies, metalen en steen, worden er uitgefilterd. Het schone en gesorteerde glas gaat vervolgens naar glasfabrieken, die er nieuwe producten van maken zoals ruiten, glaswol en flessen.

Klein chemisch afval (kca)

Klein chemisch afval (kca) is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval, van spaarlampen en batterijen tot gootsteenontstopper en verf. In klein chemisch afval (kca) kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik, lood en asbest. Gooi klein chemisch afval daarom niet bij het restafval. Sommige stoffen zijn namelijk gevaarlijk voor vuilophalers, vervuilen de lucht, bodem of het grondwater of kunnen brand veroorzaken. Lever klein chemisch afval daarom altijd op apart in. Een deel van de materialen uit klein chemisch afval kan opnieuw worden gebruikt. Het staal van batterijen en verfblikken wordt gebruikt voor spijkers en staaldraad. Cadmium komt weer terug in nieuwe batterijen. Olie wordt gebruikt als brandstof. Het deel dat niet meer bruikbaar is, gaat naar speciale verbrandingsovens.

Frituurolie en (bak)olie

Vet zoals frituurolie en (bak)olie kunt u inleveren bij de Milieustraat. U kunt dit het beste in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop doen. Motorolie en smeervet horen bij het klein chemisch afval. De verwerker van het ingezameld vet scheidt de plastic verpakkingen waar het vet in zat en laat de inhoud bezinken waardoor de pure olie komt bovendrijven. Het plastic wordt gerecycled met andere plastic verpakkingen. De olie wordt via een chemisch proces omgezet in biobrandstof. En daar kunnen auto’s weer op rijden.

Oude autobanden

U kunt oude autobanden kosteloos inleveren bij de milieustraat, tot maximaal 4 banden. Gespecialiseerde bedrijven verwerken oude autobanden. Zij halen er verschillende materialen uit, zoals rubber, staal en textiel. Deze materialen worden allemaal apart verwerkt en gebruikt voor onder andere speeltuintegels, kunstgrasvelden en asfalt.

Grof tuinafval

Grof tuinafval is tuinafval dat niet met een snoeischaar doorgeknipt kan worden, zoals een 
boomstronk. U kunt grof tuinafval inleveren bij de milieustraat. Takken die u nog met een snoeischaar kunt knippen, mogen in de groene container. Grof tuinafval kan na versnippering en bewerking worden hergebruikt als bodembedekker, afdeklaag op paden in tuinen, parken en wandelgebieden, strooisel, compost en kattenbakkorrels.